• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

27.06.2023

08:54

FRANCUSKA SE POKLONILA SRPKINJI! Anđela sa KIM je najbolji student - Profesori u Parizu je smatraju GENIJEM

Shutterstock

Društvo

FRANCUSKA SE POKLONILA SRPKINJI! Anđela sa KIM je najbolji student - Profesori u Parizu je smatraju GENIJEM

Podeli vest

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na čak dva fakulteta u Parizu da joj se klanja cela Francuska.

Anđela, zajedno sa roditeljima, 1999. godine izbegla je iz Peći. Njena porodica jedva je krpila kraj s krajem, a otac je na istoku Francuske radio ponešto sitno - tek da ih prehrani.

"Preko trnja do zvezda" latinska je poslovica koja može da opiše život porodice Lazarević. Prošli su mnogo toga u životu da bi se danas Francuska "poklonila" Anđeli odajući joj veliko priznanje.

Njeni rezultati pokazuju da je pravi genije a njeni profesori govore da Francuska ne pamti ovakvog studenta. Porodica Lazarević živi u Mecu, na istoku Francuske a ovo je njihova priča.

Dragana i Bogdan su iz Peći sa Kosova i Metohije. Posle povlačenja srpske vojske i policije u junu 1999. godine, oni su napustili Kosovo i Metohiju. Ostavili su svoj dom i krenuli u nepoznato. Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gde su se doselili. Posle nekoliko godina dobili su ćerku Anđelu. Međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, Lazarevićeve je naterala da se još jednom sele, objavio je sajt Svi Srbi u Parizu, koji okuplja naše ljude koji tamo žive i rade.

Odlučili su da probaju "preko" i 2010. godine dolaze u grad Mec, na istoku Francuske, gde pokušavaju da se snađu. U početku Lazarevićima je bilo veoma teško. Bez poznavanja jezika i bez boravišne dozvole, Bogdan, kao glava porodice, nalazio je sitne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova vredna i poštena porodica regulisala je svoj status u Francuskoj 2017. godine a Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miu i brata Miloša.

Foto: Printskrin/fejsbuk

Anđela Lazerević

Već od početka školovanja u Francuskoj Anđela je pokazivala veliko znanje i uz marljiv rad postizala je fantastične rezultate. Dobijala je razne pohvale i priznanja tokom svog osnovnog školovanja a onda je došao trenutak da upiše fakultet i da odluči koje će zanimnje odabrati. Izbor je pao na studije medicine.

Anđela je u prethodnoj godini postigla takve rezultate na fakultetu da joj se klanja cela Francuska. Naime, za samo jednu godinu, dala je po dve godine i to na dva fakulteta. Na Medicinskom fakultetu i na fakultetu fizike i hemije sa maksimalnim ocenama. NJeni profesori na oba fakulteta ne štede reči hvale. Govore da odavno nisu videli tako nekog genijalca.

Anđela je na fakultetu u Nansiju od 1.470 studenata izabrana za najboljeg studenta a nakon toga joj je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou u svojoj branši. A znajući da Francuzi ne prepuštaju ništa slučaju, ponudili su joj već od 2024. godine specijalizaciju kao natprosečnom studentu.

Međutim dobar glas, daleko se čuje pa je i Švajcarska poslala ponudu da stipendira u potpunosti Anđelu i plati joj kompletnu specijalizaciju takođe pod naznakom „natprosečnog studenta“. I zaista, Anđela je natprosečni student.

Anđela je od skora dobila francusko državljanstvo ali ne zaboravlja odakle potiče i dolazi. Ona je rekla da joj „srpski duh svakodnevno pomaže da bude prvenstveno bolji čovek i da na najbolji način predstavlja naš narod“.

Do septembra Anđela nema nikakvih obaveza na fakultetu a onda kreće u novu školsku godinu nadajući se još boljim rezultatima. Ona je poslala poruku svim našim mladim ljudima koji žive van Srbije:

- Iskreno, ja sam jako vezana za Srbiju i želim da poručim našim mladim generacijama koje žive ovde da se samo bore i da na sve načine pokažu našu inteligenciju. Ne sme i ne može nijedna prepreka da zaustavi uspeh naše dece koja su jako inteligentna i borbena za život gde god se nalaze.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SALE

pre 1 godinu

Bravo Anđela!!!!! Sve pohvale i čestitke! Uvek se radujem kada pročitam ovako lepe informacije o uspehu naše dece. BUDI NA RADOST SVIH NAS!!!!!!!!!!!!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija