• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.07.2023

17:10

"Počelo je globalno ključanje!" Živimo u najtoplijem mesecu u proteklih 120.000 godina!

Zoran Sinko

Društvo

"Počelo je globalno ključanje!" Živimo u najtoplijem mesecu u proteklih 120.000 godina!

Podeli vest

Razlika između tekućeg i jula 2019. godine, koji je takođe bio najtopliji mesec ikada, "toliko je suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da to će biti najtopliji jul", rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Haustajn.

Usred velikih toplotnih talasa, praktično je izvesno da će jul ove godine biti najtopliji ikada zabeležen mesec u svetu, od kada se vrše takva merenja, navode naučnici.

Prema analizi nemačkog Univerziteta u Lajpcigu, koja je danas objavljena, utvrđeno je da će u julu 2023. biti oboreni toplotni rekordi jer se predviđa da će prosečna temperatura u ovom mesecu na globalnom nivou biti oko 1,5 stepeni Celzijusa iznad one iz predindustrijskog perioda.

Ovaj jul će biti najmanje za 0,2 stepena Celzijusa topliji nego jul 2019, koji je bio najtopliji u proteklih 174 godina merenja na osnovu podataka Evropske unije, prenosi Rojters.

Era globalnog zagrevanja je okončana a došla je era globalnog ključanja, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija nakon što su naučnici potvrdili da je jul na putu da postane najtopliji mesec u svetu ikad.

- Klimatske promene su ovde. Zastrašujuće je. A ovo je samo početak. I dalje je moguće ograničiti porast globalne temperature na 1,5 stepeni (u odnosu na predindustrijski nivo) i izbeći najgore od klimatskih promena. Ali samo uz dramatičnu, neposrednu klimatsku akciju – rekao je Gutereš, preneo je "Gardijan".

Foto: EPA

 

Stalni rast prosečnih globalnih temperature, izazvan zagađenjem koje zadržava sunčevu svetlost i deluje kao staklena bašta oko Zemlje, pogoršao je vremenske ekstreme.

- Potreba za smanjenjem gasova koji stvaraju efekat staklene bašte hitnija je nego ikada pre. Klimatska akcija nije luksuz već potreba – rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Pojedini naučnici veruju da bi jul ove godine mogao biti najtopliji mesec u proteklih 120.000 godina, dodaje BBC.

Razlika između tekućeg i jula 2019. je "toliko suštinska da već sada sa apsolutnom sigurnošću možemo reći da to će biti najtopliji jul", rekao je klimatolog iz Lajpciga Karsten Haustajn.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija