• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.09.2023

09:59

„Plivajte sa NAMA“ na Mamut festu u Kikindi

swimmingdad

Društvo

„Plivajte sa NAMA“ na Mamut festu u Kikindi

Podeli vest

Narodni muzej Kikinda i manifestacija „Mamut fest“ za vikend pokloniće najmlađima jedinu dečiju lutkarsku predstavu o plivanju u Srbiji, „Plivajte sa NAMA“ u izvođenju dečijeg pozorišta „Teatrilo“, u režiji Cvetin Aničić, a po motivima slikovnice o plivanju autora Vladimira Anušića – Swimming Dad.

U subotu 9. septemra u 18 časova u dvorištu muzeja,  deca će imati priliku da se uz lutkarsku predstavu na zanimljiv i zabavan način upoznaju sa mogućnostima koje plivanje pruža, pravilima ponašanja na bazenu, kako uz osmeh, i bez straha mogu da nauče da plivaju, da budu bezbedni, ali i da uživaju u vodi.  Ulaz besplatan!

Premijerno za kikindske mališane u predstavi će glumiti i sam autor slikovnica o plivanju, koji je inače i trener plivanja, pedagog, edukator osnivač koncepta o plivanju i odrastanju Swimming Dad (Tata za plivanje).

Foto: swimmingdad

 

„Često deca nisu u mogućnosti da provedu svaki dan igrajući se u vodi, kraj bazena iz najrazli
itijih razloga.To znači, da se i naš način prenošenja znanja i veština u plivanju svakodnevno mora prilagođavati deci. Zato je bitno da deca važne životne situacije u i oko vode, uče i kroz ilustracije u dečijim slikovnicama o plivanju  kao i lutkarsku predstavu“, ističe Vladimir Anušić autor šest slikovnica o plivanju i koncepta plivanja kroz igru, Swimming Dad, dodajući da je zato lutkarska dečija predstava “Plivajte sa nama” isprepletena poučnim situacijama koje na zabavan i duhovit na
in deci približava lepotu plivanja od najranijeg uzrasta, ali i upoznaje sa osnovnim pravila ponašanja na bazenu. Plivanje jeste životna veština koja deci olakšava da se sa drugarima igraju i uživaju na najvećem igralištu na svetu - vodi, ali pre svega da budu bezbedna u i oko vode”. 

Odgovore koje lutkarska predstava deci daje uz Jakova i Petru, brata i sestru, koji su u vodi od rođenja, zajedno sa glumcima i drugarima patkom Ratkom i ribicom Zlaticom su: Šta kada se plašiš vode, plivanja? Kako uz osmeh možeš da naučiš da plivaš? Na koji način sa lakoćom da roniš? Pre ulaska u vodu važno je da…?  Da li plivanje treba da bude obaveza ili uživanje uz igranje? Zašto je plivanje dobro za decu? Koje su prednosti plivanja za zdravlje? Šta sve možeš kada znaš da plivaš? Pravila ponašanja na bazenu su? 

Foto: swimmingdad

 

„Ova predstava već drugu sezonu komunicira sa najmlađima, ali i sa onim malo starijima, i nudi deci i roditeljima plivačko rešenje, usvajanjem koncepta plivanja bez straha, i bez napuštanja zone sigurnosti. Jer u dečijem svetu lutka je oduvek imala važnu ulogu ne samo u igri već i u vaspitnom i obrazovnom momentu“, ističe ponosno Ružica Bojović, glumica i osnivač dečijeg pozorišta i škole glume Teatrilo u Novom Sadu, dodajući da je želja celog tima predstave „Plivajte sa nama“ da predstava „pliva“ i putuje i decu i njihove roditelje o plivanju dodatno edukuje!

Foto: swimmingdad

 

Za razliku od drugih dečijih predstava, inspirisana je realnim likovima, plivačima Jakovom i Petrom po motivima iz istoimenih slikovnica o plivanju, koje je napisao njihov tata Vladimir Anušić, poznatiji kao Swimming Dad  . Lutke Jakova i Petre kreirala je za potrebe predstave Monika Jovanov iz Novog Bečeja, na osnovu likova iz slikovnica o plivanju, dok je za osmišljavanje i realizaciju njihovih drugara patke Ratke i ribice Zlatice bio zadužen Cvetin Aničić renomirani, diplomirani lutkar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija