• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ekapija

07.10.2023

09:24

Još jedna brza saobraćajnica na severu Srbije: "Osmeh Vojvodine" biće dug 164 kilometara, a voziće se brzinama do 100 kilometara na sat

Informer

Društvo

Još jedna brza saobraćajnica na severu Srbije: "Osmeh Vojvodine" biće dug 164 kilometara, a voziće se brzinama do 100 kilometara na sat

Podeli vest

Objavljen je plan za "Osmeh Vojvodine". Na saobraćajnici dugoj 164 kilometara od mađarske do rumunske granice gradiće se 11 petlji.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine objavio je u Službenom listu APV Prostorni plan područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo). Buduća saobraćajnica, poznata i kao "Osmeh Vojvodine" biće duga 164,392 km i projektovana je za brzinu od 100 km/h. Ukupna površina obuhvata prostornog plana je 11.273,42 hektara.

Foto: JP zavod za urnabizam Vojvodine/PP, screenshotPPN

Mapa

Granica plana, obuhvata delove grada Sombora katastarske opštine Bački Breg, Kolut, Bezdan, Gakovo, Sombor 2, Kljajićevo, Telečka; opštine Kula: katastarske opštine Sivac, Crvenka i Kula; opštine Vrbas: katastarska opština Vrbas; opštine Srbobran: katastarska opština Srbobran; opštine Bečej: katastarske opštine Radičević i Bečej; opštine Novi Bečej: katastarske opštine Novi Bečej, Novo Miloševo i Bočar; i grada Kikinde: katastarske opštine Kikinda i Nakovo.

Koridor motoputa Sombor-Kikinda, počinje od površinske kružne raskrsnice neposredno nakon graničnog prelaza Bački Breg (km 0+000), dok se završava u zoni Grada Kikinde, na površinskoj kružnoj raskrsnici - izlazu ka naselju Nakovo i graničnog prelaza Nakovo (km 164+392).

Projektovana brzina puta je za 100 km/h.

Foto: Informer

 

 

Na koridoru motoputa je planirana izgradnja 11 petlji i 12 površinskih raskrsnica, u cilju povezivanja motoputa sa okolnim naseljima i putnom mrežom nižeg ranga.

Koridor motoputa Sombor-Kikinda je podeljen na dva sektora i osam deonica.

Izgradnja ove saobraćajnice je zaključkom Vlade Srbije 26. avgusta 2021. godine, proglašena projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju i njegova realizacija će se vršiti po osnovu Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Nosilac izrade prostornog plana je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a obrađivač Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje Zavod za urbanizam Vojvodine. Plan je urađen u saradnji sa Privrednim društvom MHM-projekt doo iz Novog Sada, koji je obrađivač Idejnog rešenja.

Foto: Informer

 

 

Podsetimo, nakon obavljenog javnog uvida, nacrt prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora državnog puta IB reda granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg)-Sombor-Kula-Vrbas-Srbobran-Bečej-Kikinda-granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo) predat je Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Brza saobraćajnica spojiće dva granična prelaza, i između njih Sombor, Kulu, Vrbas, Bečej, Novi Bečej i Kikindu.

Početak izgradnje "smajli" saobraćajnice na deonici puta Bački Breg-Nakovo, predviđen je u toku 2023. godine, najavio je nedavno ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Goran Vesić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51