• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.10.2023

09:05

Šok informacije o ukidanju autoputa u Beogradu! Kako će vozači reagovati na ovo?

Tanjug/Vladimir Šporčić

Društvo

Šok informacije o ukidanju autoputa u Beogradu! Kako će vozači reagovati na ovo?

Podeli vest

Autoput kroz prestonicu, od petlje Beograd, preko Mostara do Bubanj potoka postao je gradska saobraćajnica.

Nova Uredba o kategorizaciji puteva koju je nedavno usvojila Vlada Srbije, najprometniju deonicu u glavnom gradu svrstala je u kategoriju puteva drugog B reda.

Mnogi su se zapitali šta to znači u praksi i šta se značajno menja za vozače, ali i za sve građane.

Stručnjak za bezbednost Milan Vujanić ističe za Informer da to zapravo nikada i nije bio autoput, jer nije ispunjavao nijedan od potrebnih uslova da bi imao tu kategoriju.

Kategorizacija puteva označava kako će se regulisati saobraćaj, ko sme da ide tim putem, a ko ga održava. Od uslova odvijanja saobraćaja, načina regulisanja i načina održavanja, to opredeljuje vrsta puta, odnosno njegova kategorizacija - istakao je profesor Vujanić i dodao:

- To što ova deonica izgledala tako lepo i "upeglano" pa su svi mislili da je to autoput, ali to zapravo nije tako. Ona nije ispunjavala nijedan uslov koji je predviđen da bi to bio autoput.

Kako kaže naš sagovornik, nova Uredba dozvoljava vozačima da se zaustavljaju i parkiraju na kolovozu, dozvoljeno je i kretanje pešaka, a da li će na ovoj deonici biti postavljeni pešački prelazi zavisi od procene nadležnih organa da li za tim ima potrebe.

Foto: Informer TV

Profesor Milan Vujanić

Profesor Vujanić je dodao da je ovom izmenom proširena mogućnost upotrebe puta, nije smanjena naročito s obzirom na značaj Obilaznice oko Beograda na koju je usmeren teretni saobraćaj.

Šta znači gubitak statusa autoputa deonice od Bubanj Potoka do petlje Beograd

* Na celoj deonici ograničenje najviše 80 km/h

* Dozvoljeno kretanje pešaka

* Dozvoljeno kretanje bicikala i mopeda

* Dozvoljeno kretanje traktora, radnih mašina i ostalih sporih vozila

* Dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje na kolovozu

* Dozvoljen prelazak pešaka preko kolovoza

* Ukidanje zaustavne trake

* Smanjenje zaštitnog pojasa sa 40 na 10 metara

* Smanjenje pojasa kontrolisane gradnje sa 40 na 10 metara 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija