• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rts.rs

06.11.2023

08:08

Gripa u Srbiji još nema, ali raste broj obolelih od respiratornih infekcija! Najviše ih je u ova tri okruga!

Pixabay/Pexels

Društvo

Gripa u Srbiji još nema, ali raste broj obolelih od respiratornih infekcija! Najviše ih je u ova tri okruga!

Podeli vest

U ovoj sezoni u Srbiji još nije laboratorijski potvrđen virus gripa, ali ono što jeste – to je porast broja obolelih od respiratornih infekcija, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". Prošle godine je prijavljeno više od 355.000 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu.

Stručnjaci podsećaju da je najbolja prevencija vakcinacija.

Najviše novoobolelih od respiratornih infekcija beleže Zlatiborski, Pirotski i Braničevski okrug. Zbog njih, nedeljno u Beogradu, oko 14.000 pacijenata potraži pomoć lekara.

- Imamo akutnu respiratornu ambulantu, gde zbrinjavamo pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. Broj pregleda je između 50 i 60, značajno povećano u odnosu na avgust i jul. Otprilike četvrtina, 20-25 odsto je pozitivna na kovid – rekla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja "Savski venac"

Dr Katarina Mijatović, pomoćnica direktora Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, navodi da respiratorne infekcije dominantno zahvataju gornje disajne puteve, ali da nema težih slučajeva.

– U proseku se u Gradskom zavodu pregleda oko 400 pacijenata – rekla je dr Mijatović.

Foto: Shutterstock

 

Veliko interesovanje za vakcinu protiv gripa

Neki sezonu gripa dočekuju spremni – vakcinisani. Do sada je potrošeno oko 60 odsto vakcina protiv gripa, podaci su Instituta za javno zdravlje.

- Do sada je veliko interesovanje bilo, više od 1.300 doza smo već dali, dok smo prošle godine za ceo period dali 2.700 vakcina - istakla je dr Svetlana Mićić iz Doma zdravlja „Savski venac“.

Iz Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu kažu da vakcinu preporučuju svim hroničnim pacijentima, starijima od 65 godina, imunokompromitovanima, trudnicama i svima koji su u riziku od same infekcije.

- Vakcina protiv gripa, baš zbog osobine virusa gripa da se menja, da menja antigensku strukturu, da mutira, svake godine treba da se zaštitimo, jer nas vakcina štiti 6 do 12 meseci - ukazala je dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Foto: Shutterstock

 

Kada nastaju komplikacije

Stručnjaci savetuju i pneumokoknu vakcinu, jer ta bakterija izaziva lakše, teže, a nekada i životno ugrožavajuće infekcije.

- Trebalo bi jednu dozu da prime sve ove kategorije, koje treba da se vakcinišu i protiv gripa. Ona se daje samo jednom u životu, nema revakcina. Kod osoba koje imaju hronične bolesti, veoma često, na primer, infekcija gripom može da se komplikuje zapaljenjem pluća, a najčešći prouzrokovač je baš pneumokoka, odnosno streptokokus pneumonije - objašnjava dr Begović Lazarević.

U narednom periodu vakcinacija, redovno pranje ruku, izbegavanje onih koji imaju respiratorne infekcije i provetravanje prostorija u kojima boravite, pomoći će vam u borbi sa respiratornim infekcijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija