• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug.rs

11.11.2023

09:14

Srbija doživela težak udarac i uzdigla se iz pepela! Ovakav primer ne postoji u istoriji!

Youtube/Printscreen

Društvo

Srbija doživela težak udarac i uzdigla se iz pepela! Ovakav primer ne postoji u istoriji!

Podeli vest

Istoričar Predrag Marković izjavio je da skoro da nema primera da je neka mala zemlja doživela takav udarac i da se tako izdigla iz pepela kao mala Srbija od 1914. do 1918. godine.

Marković je, povodom Dana primirja, koji se danas obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918., kada su sile Antante sa Nemačkom potpisale primirje i time okončale Prvi svetski rat, istakao de je u tom ratu jedan mali narod, kao srpski, odigrao tako veliku ulogu u svetskoj istoriji. Bila je to, kako Marković naglašava, neverovatna pobeda srpskog naroda.

- Izgubili smo i povratili državu u tom ratu, uspeli smo da sačuvamo državnost u danima kada je zemlja bila okupirana, da svojim junačkim pobedama budemo ravnopravna savezica i da novo vreme dočekamo sa tri puta većom državom nego pre rata - kazao je Marković.

Dodao je da Srbija, u znak sećanja na žrtvu i ulogu srpskog naroda, ima dva praznika vezana za Prvi svetski rat.

- Prvi je Dan zastave i narodnog jedinstva - 15. septembar, a drugi Dan primirja, koji nas posebno vezuje za velike zapadne saveznike - naveo je on i dodao da se Dan primirja slavi u većini zemalja koje su bile saveznici u Velikom ratu.

Foto: sites.google.com

 

Povodom praznika koji obeležavaju i Kanađani, Australijanci, Britanci i ostale zemlje Komonvelta, Marković je podsetio da se u nekim zemljama taj praznik zove Dan veterana i da se organizuju parade u kojima učestvuju veterani svih ratova.

Podsetio je da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u Parizu prisustvovali Mirovnom forumu, koji se povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu održava 10. i 11. novembra.

- To je praznik koji nas vezuje sa zapadnim zemljama, a ove godine deo državnog vrha je u Parizu. Ostaje da se nadamo da će nas Francuska voleti kao što nas je volela kada smo zajedno pobedili u Prvom svetskom ratu - naveo je Marković.

Ukazao je da je značaj potpisivanja sporazuma o primirju očigledan.

- Naravno, ratovi imaju svoje nastavke i Hitler je, kada je 1940. ponizio Francusku, insistirao da se preda u istom tom vagonu (u Kompijenu), u kojem je Nemačka 22 godine ranije potpisala svoju kapitulaciju - naveo je Marković i naglasio da je simbolika tog potpisivanja bila očigledno velika i dugoročna.

Foto: printscreen youtube

 

Posledice Prvog svetskog rata, uzimajući u obzir veličinu zemlje i brojnost populacije, bile su najtragičnije po Srbiju, a procenjuje se da je stradalo više od 1, 24 miliona ljudi, odnosno 28 procenata populacije iz 1914. godine.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat. Primirjem potpisanim pre 105 godina, u Francuskoj, obustavljene su borbe u Prvom svetskom ratu između zemalja Antante i Nemačke, a Danom primirja u svetu se obeležava i završetak najrazornijeg rata koji je istorija do tada zabeležila.

Nemačkom pristanku na primirje, čime je rat okončan, prethodile su kapitulacije nemačkih saveznika - Bugarske, Turske, Austrougarske. Primirje je zatim obnavljano do konačnog zaključenja mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15