• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

14.11.2023

15:07

Subotica: Gradonačelnik Bakić posetio trojke porodice Ambruš

Grad Subotica

Društvo

Subotica: Gradonačelnik Bakić posetio trojke porodice Ambruš

Podeli vest

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić posetio je danas porodicu Ambruš, supružnike Noemi (31) i Uroša (29) i njihove trojke: Novaka, Dunju i Vidaka, čiji su roditelji postali 30. avgusta ove godine.

Bebe su na svet došle carskim rezom, na Klinici za ginekologiju i akušerstvo „Betanija“ u Novom Sadu, a posle nešto više od mesec i po dana boravka na novosadskom Institutu za majku i dete stigle su u Suboticu i svoj dom.

Gradonačelnik Bakić je, u ime Grada Subotice i lično ime, bračnom paru Ambruš čestitao prinove, poželeo i njima i njihovoj deci puno zdravlja i sreće u životu i predao im prigodne poklone.

Foto: Grad Subotica

 

Nakon srdačnog razgovora sa presrećnim roditeljima, gradonačelnik Bakić je izjavio kako Grad Subotica prati pronatalitetnu politiku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade i nastoji da unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci.

„Lokalna samouprava u skladu sa politikom Republike Srbije, koja je duboko posvećena poboljšanju demografske slike, prati i unapređuje mere pronatalitetne i populacione politike. Preduzimamo sve da se roditelji ohrabre za proširenje porodice, podstaknu da ovde ostanu i da svoju decu podižu u Subotici“, kazao je gradonačelnik Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Podsetio je da je krajem jula ove godine doneo odluku da Grad Subotica od 1. septembra 2023. godine u potpunosti snosi troškove boravka za više od 4.500 mališana u Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ i vrtićima pri osnovnim školama u Čantaviru i Đurđinu.

„Sufinansiramo i deo troškova za decu u verifikovanim privatnim predškolskim ustanovama sa teritorije našeg grada, čiji su roditelji ili drugi zakonski zastupnici stekli to pravo, u visini od 10.000 dinara. Osim ove odluke, donete u skladu sa nacionalnom politikom podizanja nataliteta, sredstvima iz gradskog budžeta podržavamo sve trudnice i majke, a našim sugrađanima pružamo i podršku da se ostvare kao roditelji kroz vantelesnu oplodnju. Sredinom jula ove godine u subotičkoj Opštoj bolnici rođena je i prva beba kroz program Centra za reproduktivnu medicinu i vantelesnu oplodnju. Sve to svedoči da lokalna samouprava nastoji da pruži što je moguće veću podršku porodici i roditeljstvu“, rekao je Bakić.

Foto: Grad Subotica

 

Dodao je da lokalna samouprava, uz unapređenje mera pronatalitetne i populacione politike, kontinuirano investira i u projekte koji će doprineti poboljšanju kvaliteta života svih Subotičana.

„Nedavno usvojenim drugim rebalansom budžeta Grada Subotice stvoreni su preduslovi da se započne nekoliko novih, za naš grad i sve naše sugrađane značajnih investicionih projekata. Među tim investicijama je i završetak rekonstrukcije i opremanje centralne kuhinje PU ’Naša radost’, kao i rekonstrukcija i dogradnja dva objekta – ’Mandarina’ i ’Sanda Marjanović’ koji rade u okviru ove ustanove. Za realizaciju ta tri projekta iz gradskog budžeta obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 313 miliona dinara“, naveo je Bakić

Cilj lokalne samouprave je, istakao je, da se podsticanjem povećanja nataliteta i poboljšanjem kvaliteta života i u Subotici rađa što više dece.

„Naša velika želja je da Subotica bude grad dece, grad mladih. Pored unapređenja mera koje se odnose na podršku porodici i deci, lokalna samouprava će i ubuduće preduzimati sve da u vaspitno-obrazovnim ustanovama u kojima borave naši mališani obezbedi najbolje moguće uslove za rad sa njima i njihovo sigurno i bezbrižno odrastanje“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju, supružnicima Ambruš još jednom čestitao na prinovama i poželo im da zajedno, sa puno ljubavi, strpljenja i pažnje podižu njihovo troje dece.

„Koristim ovu priliku da svim našim sugrađanima koji žele da se ostvare kao roditelji poručim da će na tom putu imati podršku i svog grada, i svoje države Srbije“, zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Uroš Ambruš se zahvalio gradonačelniku Bakiću na poseti i poklonima za koje je, kako je rekao, u kontaktu sa nadležnim gradskim službama i naveo da su bebama u ovom trenutku najpotrebniji.

„Zahvalni smo lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na ovom lepom gestu i podršci koja nam mnogo znači. Bebe su začete u Ginekološkoj bolnici 'Genesis' u Novom Sadu, a rođene su carskim rezom, prevremeno, u 30. nedelji trudnoće, 30. avgusta ove godine na novosadskoj klinici 'Betanija'. Na Institutu za majku i dete u Novom Sadu Novak i Dunja su bili do 17. oktobra, a Vidak do 19. oktobra. Sve se, srećom, dobro završilo. Ovo navodim zato što želim da, u ime svoje porodice i lično ime, izrazim zahvalnost lekarima i medicinskom osoblju u tim zdravstvenim ustanovama, kao i lekarima i medicinskom osoblju u Subotici, na svemu što su učinili da se Noemi i ja ostvarimo kao roditelji i da nam naše bebe budu zdrave“, istakao je ponosni tata Uroš.

Noemi Ambruš je kazala da su bebe velika radost, ali i velika odgovornost, i da njihovo odgajanje zahteva puno neprospavanih noći.

„Bebe su dobro. Lepo napreduju, rastu i nisu zahtevne. Pomalo su nestašne. Odgajanje beba zahteva i mnogo odricanja. Ali, ništa nam nije teško. Presrećni smo. Uz puno ljubavi i pomoć baka, rodbine i prijatelja, mislim da ćemo se snaći. Važno nam je da ja naša kuća konačno puna i da su nam naše tri bebe žive i zdrave“, rekla je radosna majka Noemi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14