• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.12.2023

12:41

Zasijalo sunce na Vavedenje presvete Bogorodice! Narodno verovanje otkriva kakva će nam biti 2024. godina!

spc/Shutterstock

Društvo

Zasijalo sunce na Vavedenje presvete Bogorodice! Narodno verovanje otkriva kakva će nam biti 2024. godina!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vavedenje presvete Bogorodice, jedan od najvećih praznika posvećenih Bogomajci. Narodno verovanje nalaže da se pomoću vremena danas može odrediti kakva će nam biti naredna godina.

Vavedenje presvete Bogorodice je praznik kojim se proslavlja događaj u kome je Deva Marija postala prva zavetovana devica u istoriji hrišćanstva.

Za ovaj praznik vezuju se mnogi običaji i mnoga narodna verovanja. Jedno od tih tiče se vremenskih uslova koji nas očekuju u narednoj godini.

"Ako na Vavedenje pada kiša - biće rodna naredna godina. Ako duva jak vetar - biće nerodna. Ako bude lep i sunčan vreme - takvo će biti i sledeće godine. Ako bude hladno i sa snegom, sledeća godina bila bi blaga i topla" glasi narodno verovanje.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Sunce je zasijalo na današnji dan, pa sudeći po tome, možemo očekivati da će 2024. godina biti sunčana.

U Srbiji na Vavedenje po običaju prestaju svadbe, koje se ne održavaju do prvih dana proleća. Običaj u takovskim selima bio je da se posle službe u crkvi svečano odevene i okićene cvećem iz venčanih venaca, okupe sve mlade koje su se ove jeseni udale.

Na ovaj dan post je obavezan jer Vavedenje pada u vreme velikog Božićnog posta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija