• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

12.12.2023

09:35

Važna vest za Srbiju: Bugarska ukida takse na ruski gas

Reuters

Društvo

Važna vest za Srbiju: Bugarska ukida takse na ruski gas

Podeli vest

Vlada Bugarske obustaviće porez na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju, a što se tiče i Srbije.

Reč je o nametu koji je na snazi od sredine oktobra a koji je izazvao je osude Srbije i Mađarske koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske strahujući da bi dodatne troškove platili potrošači ili da bi Gasprom mogao da u potpunosti prekine protok gasa.

Srbija i Mađarska su se zvanično obratile Evropskoj komisiji o čemu je je govorila i ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović:

"To je prekogranični projekat, koji je međunarodni gasovod u dva pravca. Što se Bugarske tiče i takse – to je važno pitanje, to je političko pitanje i svakako je na stolu. Mađarska je pokrenula upit ka EU za koji rok još teče. Mađarska je članica EUiI smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima. Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene, pa možemo da se nadamo da će isti principi biti primenjeni i ovog puta. Mi smo se obratili energetskoj zajednici, čiji smo član iI ona je taj upit uputila isto EK – istog smo stava, delimo isti stav", navela je Đedović.

Foto: Tanjug

 

 

Vladajuća koalicija Bugarske postavila je planove za ukidanje kontroverzne takse na tranzit ruskog gasa preko njene teritorije, jer balkanska nacija nastoji da poboljša veze sa kolegama iz Evropske unije i pridruži se šengenskoj zoni za putovanja bez viza.

Vladin potez u oktobru da uvede namet za smanjenje profita ruskog Gazprom izazvao je zabrinutost zbog visokih cena i poremećaja u snabdevanju širom jugoistočne Evrope. Dok Bugarska tek treba da naplati od klijenata svog mrežnog operatera, mađarske vlasti su to označile kao „neprijateljski korak“ i pozvale na istragu EU o toj odluci.

Bugarska će izmeniti zakone kako bi opozvala porez sve dok ne pronađe pristup širom EU za njegovu primenu, rekli su novinarima u ponedeljak Bojko Borisov i Kiril Petkov, obojica bivši premijeri, a sada lideri dve najveće stranke u zemlji.

„Ne bi trebalo da propustimo ovu šansu zbog poreza“, rekao je Borisov. „Dobrosusedski odnosi su uvek vladali, tako će i ostati", naveo je on.

Sofija već dugi niz godina nastoji da se pridruži šengenskoj zoni, ali je za tu odluku potrebno odobrenje svih članica EU. Holandija i Austrija oklevaju da prihvate Bugarsku, navodeći njene probleme sa vladavinom zakona i kontrolom granica.

Predviđeno je da se o predlogu Austrije razgovara sa bugarskim i rumunskim ministrima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija