• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.12.2023

08:08

Vernici slave Božić po gregorijanskom kalendaru

Informer

Društvo

Vernici slave Božić po gregorijanskom kalendaru

Podeli vest

Rimokatolička crkva, protestantske i Anglikanska crkva, kao i pojedine pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, proslavljaju danas Božić, praznik rođenja Isusa Hrista.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlejemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovecanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom.

Noćas je u crkvama širom sveta i u Srbiju služena sveta misa polnoćka, koju je u Beogradu predvodio beogradski nadbiskup Ladislav Nemet i to u Katedrali Uznesenja blažene device Marije.

Foto: printscreen

 

Nemet je ukazao na značaj Božića i naglasio da smatra da svaki čovek i svako od nas ima mogućnost da izabere dobro.

- Čovek je rođen da širi svetlost i ljubav oko sebe, a ne mrak i mržnju - poručio je nadbiskup Nemet.

Podsetio je da je Božić vreme kada se porodica sastaje i dodao da u tim trenucima treba da ostavimo mobilne telefone i smirimo naše duše i srca. Božić se, kao i Hanuka i Nova godina, tradicionalno obeležava i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, od 1968. godine.

Povodom najradosnijeg praznika predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi državni zvaničnici uputili su božićnu čestitku nadbiskupu beogradskom Nemetu i svim vernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija