• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.12.2023

15:43

Škodrić: Cilj je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar

ATA Images

Društvo

Škodrić: Cilj je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar

Podeli vest

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić posetila je Opštu bolnicu u Aranđelovcu i naglasila da je strateški cilj države da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar.

Strateški cilj države je da svaka bolnica u Srbiji bude dijagnostički centar, a uslovi u Opštoj bolnici u Aranđelovcu, čija je rekonstrukcija završena prošle godine, na visokom nivou, što je i nabavkom nove opreme i omogućeno.

Radojević Škodrić je naglasila da postoji problem manjka zdravstvenog kadra.

- Pored odličnih uslova i kapaciteta, ovom dijagnostičkom centru nedostaje stručni kadar što je u ovom trenutku ozbiljan problem. Postoje samo dva radiologa i neophodno je, naročito u sklopu skrininga dojke, da ih ima bar pet ukupno - rekla je ona i dodala da je zahvaljujući kovid zapošljavanju, bolnica u Aranđelovcu zaposlila 49 ljudi među kojima je jedan radiolog.

Svi ovi aparati će već početkom naredne godine, da rade u punom kapacitetu, nakon što se reši manjak zaposlenih.

- Primer je i mamograf koji je najsavremeniji, digitalni i koji je obezbeđen u okviru paketa opreme, koji je predsednik Vučić obezbedio za sve bolnice u Srbiji, na kome će početi da se radi skrining dojke u dve smene, što ćemo rešiti zapošljavanjem još dva radiologa - rekla je Škodrić.

Foto: Tanjug

 

Danas je bilo reči i o edukaciji zaposlenih za rad na savremenoj opremi, a kako je navela, dogovoreno je da se vikendom organizuju edukacije uz pomoć RFZO koji će finansirati dolazak stranih i domaćih stručnjaka.

Bolnica će naredne godine dobiti i sanitetska vozila i jedno terensko i putičko za oblilazak pacijenata na terenu.

Podsetila je da je ispunjeno obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru, jer je država ukupno obezbedila 22 magnetne rezonance, 18 mamografa i 15 ultrazvučnih aparata. Ova vredna oprema je u velikoj meri već isporučena zdravstvenim centrima u Srbiji.

- Sva oprema, osim 12 magnetnih rezonanci koji će biti isporučen u narednoj godini, je raspodeljena i većina uveliko radi. Ostalo je da se završi edukacija zaposlenih za rad na dve ili tri magnetne reznance -rekla je ona i naglasila da se nabavka opreme nastavlja kako bi sve opšte bolnice u Srbiji imale dijagnostičku opremu poput magnetne rezonance, skenera, mamografa i ultrazvuka. Domovi zdravlja će imati najsavremenije digitalne mamografe za skrining program, a ono na čemu će se raditi u naredne četiri godine je da svaki Dom zdravlja ima i niskodozne skenere, zbog skrininga karcinoma pluća, koji je karcinom broj jedan u Srbiji - rekla je Radojvić Škodrić.

Foto: Tanjug

 

Na pitanje novinara o listama čekanja, ona je rekla da se nabavkom nove opreme za bolnice u manjim gradovima i te kako smanjuju liste čekanja na dijagnostičke preglede u većim zdravstvenim centrima poput Beograda i Kragujevca.

- Cilj nam je da liste čekanja budu maksimalno tri meseca. Očekujemo i da se liste čekanja za ortopediju, koje su najduže, skrate - rekla je ona i dodala da u Aranđelovcu zbog rekonstrukcije prihvataju pacijente sa njihovog programa. Liste čekanja za magnetnu rezonancu neće postojati u Kragujevcu zahvaljujući nabavci magneta za bolnicu u Aranđelovcu, što nam i jeste bio cilj - kazala je ona i dodala da država uveliko radi na uvođenju e-kartona, što se očekuje u narednom periodu, do juna 2024. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17