• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

03.01.2024

09:04

Oglasio se direktor PIO fonda: Svi penzioneri dobili više od 600 evra od države

Shutterstock

Društvo

Oglasio se direktor PIO fonda: Svi penzioneri dobili više od 600 evra od države

Podeli vest

Penzionerima u Srbiji se unazad nekoliko godina redovno isplaćuje jednokratna novčana pomoć i od 2016. godine svi penzioneri su na ime pomoći dobili po 72.900 dinara, izjavio je direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Relja Ognjenović.

On je za novogodišnji broj "Glasa osiguranika", glasila Fonda PIO, rekao da se za penzionerske kartice prijavilo 1,1 milion penzionera, od kojih su skoro svi preuzeli svoje kartice ili su u postupku preuzimanja, a popuste im obezbeđuje više od 800 firmi, preduzetnika i ustanova.

Prema njegovim rečima Fond PIO uspešno posluje, što se najbolje vidi iz podataka o naplati doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje, što je osnovni izvor sredstava za ovaj fond.

Foto: Tanjug

 

 

- Uprkos smanjenju stope doprinosa za PIO sa 25 na 24 procenta od 1. januara 2023, prihodi od doprinosa povećani su u prvih 11 meseci, u odnosu na isti period prethodne godine za 10,4 odsto. Izraženo brojkama to znači da je u odnosu na isti period 2022, ove godine naplaćeno 62,6 milijardi izvornih prihoda više, rekao je Ognjenović.

Dodao je da je zahvaljujući tome Fond PIO bio finansijski spreman za vanredno usklađivanje penzija od 1. oktobra i da su sredstva za tu povišicu obezbeđena iz ostvarenih doprinosa, pa nije bilo povećanja učešća dotacija države.

- To smatram velikim uspehom, naročito ako uzmemo u obzir da su 2012. godine dotacije države iznosile više od 48 odsto, a sada smo učešće transfera iz budžeta sveli na 19 odsto koliko je ono iznosilo za period januar-novembar 2023. iako su bila dva usklađivanja penzija i isplata novčane pomoći penzionerima, ocenio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ministar Mali najavio da inflacija u ovoj godini pada na 3,5%: Spomenuo i nova povećanja primanja
Društvo

Ministar Mali najavio da inflacija u ovoj godini pada na 3,5%: Spomenuo i nova povećanja primanja

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je Tanjugu da će u 2024. biti nastavljeno snižavanje inflacije u Srbiji i da će ona pasti na tri ili 3,5 odsto, kao i da će već u toku godine biti i dodatnih povećanja plata i penzija, a očekuje i dalju profesionalizaciju javnih preduzeća kao što je urađeno sa EPS-om, njihovu veću profitabilnost i poslovanje bez upliva politike.

01.01.2024

10:09

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)
Fudbal

Piksi u Loznici! Selektor stigao na finale Kupa! (VIDEO)

Fudbaleri Crvene zvezde i Vojvodine večeras na stadionu "Lagator" u Loznici igraju finale Kupa Srbije, a meč je privukao veliku pažnju srpske fudbalske javnosti. Kako javlja naš izveštač iz Loznice, na novootvoreni stadion stigao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi.

21.05.2024

19:54

Planeta

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!
Sami su to tražili

Tempirana bomba u srcu Evrope, sat otkucava! Brojke su neumoljive i sve su alarmantnije - može li stari kontinet preživeti?!

Demokratija je u Evropi zamišljena kao osnovna vrednost koju podržava šira javnost širom kontinenta. Istovremeno, a talas ekstremne desnice, čiji se vrhunac očekuje tokom evropskih izbora u junu, smatra se samo prolaznom političkom pojavom. I dalje se veruje da će evropska demokratija opstati - iako zvuči utešno, to nije sasvim tačno, piše Politiko .

21.05.2024

19:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija