• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

06:45

Danas je Sveta velikomučenica Anastasija! Veruje se da za pomoć treba izgovoriti ovu molitvu

Tanjug/SPC

Društvo

Danas je Sveta velikomučenica Anastasija! Veruje se da za pomoć treba izgovoriti ovu molitvu

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva danas obeleževa Svetu Anastasiju Uzorešitelnicu, a ovu svetiteljku, koja je bila jedan od stvaralaca istorije i kulture hrišćanske Evrope, poštuju i vole i pravoslavci i rimokatolici.

O životu svete Anastasije se malo toga pouzdano zna, ali veruje se da je rođena u Rimu u bogatoj porodici oca paganina i majke hrišćanke. Od malih nogu Anastasija se okrenula ljubavi ka Gospodu, a čak i kada ju je otac primorao da se uda za neznabožačkog vlastelina, bila je rešena da ostane devica.

Ona je iz dana u dan tražila izgovor u ženskoj bolesti, a nije poklekla ni kada je mučena glađu i zatvorom. Još gore mučenje pretrpela je kada je njen suprug saznao da ona tajno odlazi u tamnice kako bi posetila hrišćanske mučenike. No, nakon nekog vremena on se udavio prilikom posete Persiji, a oslobođena stega braka, Anastasija je počela da služi hrišćanima i da sirotinji deli novac od svog velikof nasledstva.

Ova svetiteljka se potom zaputila u Makedoniju, gde je takođe pomagala progonjenim hrišćanima. Ubrzo je prepoznata kao hrišćanka, pa je uhvaćena i vođena je na saslušanja i mučenja kod raznih sudija. Jedan načelnik je čak želeo da ima nasilne odnose sa njom, ali je Bog spasao Anastasiju; on je iznenada oslepeo i umro.

Anastasija je osuđena na smrt glađu, pa je provela 30 dana u tamnici bez hrane, hraneći se jedino suzama i molitvom. Nakon toga, stavljena je u lađu sa još nekoliko hrišćana, da bude potopljena, ali ju je Bog i od te smrti sačuvao. Na kraju nastaradala je 304. godine, veruje se u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici, i to tako što je nad ognjem bila privezana nogama i rukama za četiri koca.

Veruje se da sveta Anastasija pomaže ženama u nevolji, da štiti od zamki zlih sila, od bolesti, da nudi spas kada osećate da ste zapeli u lošim okolnostima i da se vrtite u začaranom krugu, a na današnji dan treba otići u crkvu i pomoliti se ovoj svetiteljki.

Evo i molitve kojom treba da joj se obratite:

O, mnogostradalna i premudra velikomučenice Hristova Anastasija! Ti dušom na nebu kraj Prestola Gospodnjeg stojiš, i, datom ti od Boga blagodaću, na zemlji mnoge isceljuješ. Prizri milostivo na ljude koji pritiču moštima tvojim s molitvom za pomoć, uznesi Gospodu svete molitve za nas, grešne, i izmoli grehova naših otpuštenje, bolesnima iscelenje, nevoljnicima i paćenicima brzu pomoć. Umoli Gospoda da nam svima podari hrišćansku končinu i dobar odgovor na Strašnom sudu Svome, da se udostojimo da skupa s tobom slavimo Oca i Sina i Svetoga Duha u sve vekove. Amin!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija