• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

24.01.2024

15:53

Sjajne vesti za buduće roditelje! Ovaj grad prvi u Srbiji sufinansira neinvazivne prenatalne testove

Freepik.com

Društvo

Sjajne vesti za buduće roditelje! Ovaj grad prvi u Srbiji sufinansira neinvazivne prenatalne testove

Podeli vest

Grad Leskovac je proširio mere populacione politike. Do sada nismo naišli na podatak da se u Republici Srbiji vrši sufinansiranje neinvazivnih prenatalnih testova (u daljem tekstu NIPT) iz gradskog budžeta, što znači da je Leskovac pionir u čitavoj državi u ovom segmentu pružanja podrške trudnicama.

Ideja pružanja ovakvog vida podrške realizovana je s ciljem rane detekcije hromozomopatije i smanjenja komplikacija nastalih usled invazivnih prenatalnih testova.

Sve trudnice koje ispunjavaju kriterijume iz pravilnika, mogu dostaviti neophodnu dokumentaciju u vidu zahteva tokom čitave godine.

Zahtev se podnosi Gradskoj upravi – Odeljenju za društvene delatnosti i lokalni razvoj, a o ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT mišljenje daje tročlana Komisija za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT.

Visina finansijske pomoći iznosi 20.000 dinara, iznos se refundira jednokratno.

Kriterijumi za ostvarivanje prava

Kriterijumi za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT su sledeći:

–   trudnica ima državljanstvo Republike Srbije;

– trudnica ima prebivalište (boravište za interno raseljena lica) na teritoriji grada Leskovca najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva;

– trudnica u momentu podnošenja zahteva ima 35 i više godina;

– trudnica ima loš nalaz dabl i/ili tripl testa;

Foto: Shutterstock

 

– trudnica ili otac bebe imaju opterećenu porodičnu anamnezu (imaju potmstvo sa genetskim sindromima, ili postoje gentski sindromi u direktnom linijskom srodstvu do trećeg stepena kod kod trudnice ili oca bebe);

– trudnica koja je imala fmu/smrt ploda u kasnijoj trudnoći;

– trudnica sa blizanačkom ili višestrukom trudnoćom;

– trudnica sa sindromom nestajaćeg blizanca;

– trudnica koja je imala tri i više spontanih pobačaja.

Postupak za ostvarivanje prave i neophodna dokumentacija

Potrebna dokumenta za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za NIPT su:

– zahtev za ostvarivanje finansijsku pomoć za NIPT;

– uverenje o državljanstvu Republike Srbije trudnice;

– uverenje o prebivalištu trudnice (boravištu za interno raseljena lica);

– fotokopija lične karte ili odštampani podaci sa elektronske lične karte trudnice;

– fotokopija platne kartice ili izvod iz banke sa brojem računa trudnice;

– Fotokopija medicinske dokumentacije kojom se potvrđuju kriterijumi iz člana 3, stava

1., tačke 4.-9.;

– Fotokopija medicinskog izveštaja urađenog NIPT-a i fotokopija fiskalnog računa plaćenog NIPT-a.

Ceo Pravilnik možete preuzeti na zvaničnom sajtu Grada Leskovca istaknutom u odeljku baneri.

Gradonačelnik Leskovca: Odvojena su sredstva u iznosu od po 30.000 dinara za prvih 100 beba

Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović istakao je da se grad Leskovac iz godine u godinu trudi da proširi mere populacione i pronatalitetne politike.

Foto: printskrin

 

- U prilog tome govore postojeće i uvođenje novih mera. Tokom 2021. godine uveli smo podelu autosedišta svim porodiljama sa teritorije grada Leskovca, sa tim primerom dobre prakse nastavili smo i dalje. Ove godine iz gradskog budžeta odvojena su sredstva u iznosu od po 30.000 dinara za prvih 100 beba, čije je prebivalište na teritoriji grada Leskovca. Ono na šta sam posebno ponosan, je sufinansiranje neinvazivnih prenatalnih testova, imajući u vidu da je Leskovac prva lokalna samouprava koja je uvela ovu meru. Sufinansiranje se ogleda u refundiranju određenog dela sredstava, tačnije 20.000 dinara za trudnice koje ispunjavaju kriterijume navedene u pravilniku koji je dostupan na zvaničnom gradskom sajtu. Trudićmo se da i u godinama koje dolaze brinemo o porodicama, deci, majkama koje radjaju nove živote i čine Leskovac bogatim gradom  - rekao Cvetanović. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15