• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.03.2024

14:59

Kisić posetila centar za VTO u Valjevu: Cilj je da se rađa što više beba u Srbiji

Tanjug

Društvo

Kisić posetila centar za VTO u Valjevu: Cilj je da se rađa što više beba u Srbiji

Podeli vest

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić posetila je Centar za VTO u Opštoj bolnici u Valjevu, u kojem je uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju kroz pilot projekat omogućena psihosocijalna podrška parovima koji prolaze kroz proces vantelesne oplodnje.

Ministarka Kisić je prilikom posete razgovarala sa parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju. Kisić je dodala da se nada da će ovaj pilot projekat biti nastavljen i u drugim gradovima, jer je cilj da se više beba rađa u svakom delu Srbije.

Ministarka je podsetila da Centar postoji od 2012. godine i da je uz pomoć vantelesne oplodnje u ovom gradu rođeno 650 beba, a da se godišnje u valjevskoj bolnici rađa oko 1.300 beba.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, prema rečima ministarke, podržalo je pilot projekat psihosocijalne podrške parovima koji ulaze u ovaj zahtevan, stresan i emotivan postupak.

- Utvrđeno je da su anksioznost i depresivnost faktori koji su usko povezani sa ovim procesom, a istraživanja su pokazala da ovo može uticati i na uspešnost potpomognute oplodnje. Zato smo podržali ovaj pilot projekat, u kome je do sada učestvovalo 20 parova i veoma smo srećni što imamo potvrđenu prvu trudnoću paru koji je učestvovao u ovoj studiji - rekla je ona.

Kisić je u Valjevu obišla osmočlanu porodicu Petrović, gde je poručila da je ova porodica, koja ima šestoro dece, najbogatija na svetu.

Direktor Opšte bolnice u Valjevu Vladimir Pantelić zahvalio je ministarki Kisić i Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju na podršci, navodeći da je uspešnost postupaka vantelesne oplodnje u Centru za VTO više od 28 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija