• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Prva TV

31.01.2024

22:29

Lala "pod zemljom": Ona je žena rudar i posao radi kao svaki muški kolega! Evo šta joj najteže pada dok je u jami, a nije strah od nesreće!

Printskrin:Youtube

Društvo

Lala "pod zemljom": Ona je žena rudar i posao radi kao svaki muški kolega! Evo šta joj najteže pada dok je u jami, a nije strah od nesreće!

Podeli vest

Jedini rudnik koji može da se pohvali da u njegovoj jami postoji "cvet" jeste Rudnik bakra, cinka i olova na planini Rudnik u kojem radi Lala Novaković.

Lala nije jedina žena koja ulazi u jamu, ali jeste jedina žena koja je u rudniku svakog dana. Ona je nadzornica za poslove i za nju su čizme, odelo, lampa i šlem svakodnevica.

Radno vreme joj počinje u 7.00, u jami je do 13.00 a već u 15.00 napušta radno mesto i vraća se u Čačak, gde živi sa svojom porodicom.

- Najteže mi pada to što tamo nema signala, pa se sa porodicom čujem tek kada izađem iz jame - kaže Lala.

Foto: Printskrin video

 

Rudnik u kom radi nalazi se na planini Rudnik, gde se vrši eksploatacija i prerada ruda bakra, cinka, olova i srebra. Hodnici kojima prolazi dugi su nekoliko kilometara, a temperaturna razlika je sa svakim metrom dubine sve veća.

- Dnevno pređem i preko 15 kilometara. Ujutru radnicima damo radne zadatke, pošto sam nadzornik moj posao je da idem i iskonrtolišem da li je sve urađeni po planu i kako treba - priča ova hrabra žena dok je kolege pozdravljaju sa poštovanjem jer za ovaj posao potrebna je muška hrabrost.

- Sa kolegama ima dobru komunikaciju, nikada nije bilo problema i razmirica. Mislim da je njima potpuno normalno da žena radi kao nadzornik.

Iako nije uobičajeno da žena radi ovakav posao, Lalile kolege su nam objasnile da ona obavlja posao isto kao i svaki muški kolega. Čak njena porodica na posao u rudniku gleda bez straha, tretirajući ga kao svaki drugi.

- Na prvom mestu je uvek bezbednost. Od kada ja radim u ovom rudniku, nije bilo nesreća - ističe Lala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija