• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

13.02.2024

20:33

Male boginje registrovane i u ovom gradu: Ovo je četvrti slučaj u Srbiji za manje od 2 nedelje

Shutterstock

Društvo

Male boginje registrovane i u ovom gradu: Ovo je četvrti slučaj u Srbiji za manje od 2 nedelje

Podeli vest

Male boginje (morbile) registrovane su i kod jedne odrasle osobe iz Novog Sada. To je četvrti slučaj morbila u Srbiji za manje od dve nedelje, a prvi slučaj van Beograda gde su najpre potvrđene.

Najnoviji slučaj potvrđen je danas u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Odrasla osoba kod koje su potvrđene je vakcinisana jednom dozom vakcine, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Nju je juče prijavio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Podsetimo, u Beogradu registrovana su ukupno tri slučaja morbila, koji su potvrđeni u Institutu "Torlak".

- Prijavljena je porodična epidemija sa dve obolele osobe na teritoriji grada Beograda 8. februara 2024. godine, u kojoj je obolela jedna nevakcinisana osoba koja pohađa srednju školu i odrasla osoba koja je imala podatak u medicinskoj dokumentaciji da je preležala bolest u dečijem uzrastu. Sporadičan slučaj obolevanja potvrđen je juče kod nevakcinisanog deteta, učenika drugog razreda - navodi "Batut".

Od 7. februara ove godine, dan nakon što su potvrđene morbile, na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije a u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.).

- Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike - upozoravaju iz "Batuta".

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1%, a u 2021. godini svega 74,8%. Obuhvat drugom dozom, pre upisa u prvi razred osnovne škole, u 2021. godini iznosio je 85,8%.

Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2022. godini je bio 81,3%, a pre upisa u prvi razred osnovne škole 89,5%. Prikupljanje podataka o obuhvatu MMR vakcinom u 2023. godini je u toku. Ciljne vrednosti obuhvata treba da iznose 95%, kako bi se sprečila cirkulacija uzročnika u populaciji i obolevanje.

U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Prethodne, 2023. godine registrovano je 50 slučajeva morbila u našoj zemlji , od kojih je većina ( 94%) bila nevakcinisana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17