• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.02.2024

09:36

Dobro pogledajte šta vam se sprema! RHMZ objavio dugoročnu prognozu: Maj pun kiše, a onda...

Shutterstock

Društvo

Dobro pogledajte šta vam se sprema! RHMZ objavio dugoročnu prognozu: Maj pun kiše, a onda...

Podeli vest

Iako smo i dalje u zimskom periodu, mnogima je teško da poveruju u to, s obzirom na to da su tokom dana temperature prolećne. Često se pitamo da li to znači da će da nam padne sneg u aprilu ili da ćemo da imamo nesnosne vrućine na leto. Republički hidrometeorološki zavod objavio je u svojoj sezonskoj prognozi kakvo nas proleće i leto očekuju.

Bliži nam se mart, a samim tim i kalendarsko proleće. RHMZ najavljuje da će taj mesec u većem delu Srbije da bude topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topao i vlažniji. Ipak, i dalje su mogući slabi ili umernei jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa je vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,6 stepeni. Ipak, srednja maksimalna temperatura povećaće se u odnosu na višegodišnji prosek i to za jedan stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće 13,4 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko šest milimetara u višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 milimetara.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Toplije i u aprilu

April će ove godine biti topliji i prosečno vlažan. U prvih deset dana meseca moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko jedan stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 19.3 stepena.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko dva milimetra nižim od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina biće oko 54 milimetara.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Maj topao i kišovit

U većem delu Srbije maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosečno topao i vlažnij.

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura biće oko 13.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen.

Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u jugoistočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 milimetara.

Foto: Tanjug

 

U junu oko 30 stepeni

Očekuje se da će jun u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 0.6 stepeni.

U Beogradu i široj okolini će vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 16.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 27.4 stepeni.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko pet milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 milimetara u nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 milimetara.

Moguća pojava toplotnih talasa u julu

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.3 stepeni.

Srednja mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko sedam milimetara nižim od proseka. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina biće oko 34 milimetra.

Toplotni talasi u avgustu

Avgust 2024. godine će u većem delu Srbije biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. A s obzirom na to da je u pitanju najtopliji mesec u godini, meteorolozi očekuju da će da dođe do toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko jedan stepen od proseka.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 18.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od proseka. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.7 stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 milimetara nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara nižim u odnosu na prosek.

U Beogradu će avgustovska suma padavina iznositi oko 38 milimetara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija