• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2024

18:07

Evropa lupila šamar Hrvatima! Čak i Albanci priznali - Srbi su u pravu!

Shutterstock

Društvo

Evropa lupila šamar Hrvatima! Čak i Albanci priznali - Srbi su u pravu!

Podeli vest

Na internetu su osvanuli zvanični podaci koji pokazuju veliku zabludu Hrvata!

Poznati nalog Svet statitstike ("World of Statistics") objavio je zvanične podatke koji se mogu naći na Vikipediji povodom nacionalnost velikog naučnika i inovatora Nikole Tesle.

Večina zemlja u Evropi na Vikipediji tvrdi da je veliki naučnik Nikola Tesla Srbin, pa čak i Albanci.

Ističe se njegovo dvojno državljanstvo Srbije i Amerike, međutim postoji jedan izuzetak.

Hrvatska na Vikipediji (usamljeno) tvrdi da je Tesla "hrvatski i američki pronalazač" uz ogradu da je srpskog porekla.

Nikola Tesla inače prema srpskoj Vikipediji bio je srpski pronalazač, inženjer elektrotehnike i mašinstva i futurista, najpoznatiji po svom doprinosu u projektovanju modernog sistema napajanja naizmeničnom strujom.

 

 

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Teslini roditelji

Inače, Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija