• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.02.2024

20:23

Prema prognozama meteorologa ništa od "baba marte": Temperatura će i u  martu biti natprosečna!

Pexes

Društvo

Prema prognozama meteorologa ništa od "baba marte": Temperatura će i u martu biti natprosečna!

Podeli vest

Februar za nama je bio najtopliji u istoriji od kada postoje merenja, a temperature iznad proseka nastaviće se i u martu. Biće nešto niže od februarskih, a slab sneg moguć je krajem meseca.

Načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u RHMZ, Slobodan Sovilj, kaže da je proleće već stiglo jer se suočavamo sa trendom opšteg porasta temperature tokom cele godine.

- Uprkos visokim temperaturama, kada pogledamo statistiku, nije neobično da nam kasnije tokom marta ili u aprilu čak usledi kratkotrajno zahlađenje od nekoliko dana, da donese mraz u nižim predelima i kratkotrajan sneg. Prošle godine sneg je pao 3. i 4. aprila - podsetio je Sovilj i dodao da će zime kakvu smo doživeli ove godine uskoro postati standard.

- Maksimalne temperature su i za osam stepeni iznad proseka za ovaj period godine. Do 5. marta će se nastaviti ovi temperaturni uslovi pa u većini mesta treba očekivati do 20 stepeni, a nakon toga bi usledilo manje zahlađenje. To znači da bi dnevne temperature bile u padu od tri do pet stepeni i kretale bi se između 12 i 17 stepeni, ali jutra će biti svežija sa temeparturom između jedan i četiri stepena - kaže Sovilj.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Prema njegovim rečima padavine će biti povremene, u drugom delu meseca biće češće.

- Neke naznake jakog zahlađenja nema na vidiku, uslova za kratkotrajan sneg biće samo na najvišim vrhovima planina iznad 1.500 metara - napominje meteorolog.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija