• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.03.2024

12:50

Sve češća pojava u srpskim domaćinstvima, leti perje na sve strane: Snaja ne pušta sveštenika u kuću, dinar joj ne pada na pamet da potroši na "mantijaše"!

Tanjug

Društvo

Sve češća pojava u srpskim domaćinstvima, leti perje na sve strane: Snaja ne pušta sveštenika u kuću, dinar joj ne pada na pamet da potroši na "mantijaše"!

Podeli vest

Svekrva Anka, otkrila je da je očajna zbog snaje koja ne veruje u Boga, te je ispričala neverovatne detalje.

Anka se požalila na snaju, koja ne želi imati nikakvog posla s verom, niti želi pustiti sveštenika u stan. Za Anku je to veliki problem i to ne samo zbog dubokih uverenja, već i male sredine u kojoj žive. Kaže da živi u malom mestu gde svako zna svakoga pa joj posebno teško pada što snaja odvlači sina od vere u kojoj je odgojen. Već sada je, dodaje, njena porodica postala tema seoskih tračeva, ne bez razloga.

- Pre tri godine, moj sin se oženio devojkom koja dolazi iz porodice koja nikada nije iskreno prigrlila nauk naše svete Katoličke crkve niti je pustila Isusa u srce. Odrasla je u ateističkom okruženju gde se poštovanje prema Bogu smatralo nepotrebnim. Na jedvite jade smo je nagovorili na venčanje u crkvi - požalila se Anka za Moje vrijeme.

Foto: Shutterstock

 

 

 

Kako snaja nije bila ni krštena, sve se rešavalo na brzinu.

- Zbog toga sam posebno zahvalna popu na strpljenju i razumevanju. Iako mu s njom nije bilo lako izaći na kraj - rekla je Anka. No, sve to nije promenilo snajin preziran odnos prema veri. U tome je podržava njena mama nevernica, a čija je snaja kopija - kaže nesrećna svekrva Anka.

- I tu tek dolazimo do pravog problema. Božić je za mene posebno stresan jer nakon praznika sveštenik kreće u blagoslov porodica. Živimo u kući koju smo muž i ja sagradili, ali na različitim spratovima. Sin i snaja imaju svoj prostor na spratu, dok muž i ja živimo u prizemlju. Prošle godine sveštenik je odlučio pokucati na njena vrata, ali mu ona nije otvorila. Samo je provirila ko je na vratima i pojačala muziku. Kako imamo spoljne stepenice, komšije su iza zavesa gledali tu sramotu - kaže Anka.

Foto: ATA Images

 

 

Sveštenik joj je, kaže, rekao da je njegovo da kuca, da je snaja krštena i da se ne treba sramiti zbog njenih postupaka. No, njoj je, svejedno teško jer je drugačije zamišljala svoju porodicu.

Ove godine je mislila svešteniku reći da snaja nije u stanu na spratu, ali misli da nije uputno lagati sveštenom licu i tako "navlačiti greh na svoju dušu". Zato se setila rešenja:

- Ponudila sam joj da ode prijateljici ili mami, a da ću ja u njenom stanu staviti pšenicu i raspelo na sto, dati milost, doprinos za crkvu i provesti sveštenika. Da bar ne žive u neblagoslovljenom prostoru. Nije pristala na to. Ismejala me i rekla da ona ‘mantijašima’ ne otvara vrata i da bi mi bolje bilo da novac potrošim na sebe nego da debeloj guski mažem vrat.

- Teško mi pada što ne poštuje ni mene ni vrednosti porodice u koju je došla, a još mi je teže zbog straha da će moji unuci, jednom kad dođu, odrasti kao nekrsti – bez verskog odgoja. Sin, koji trenutno radi u Nemačkoj, ne vidi ozbiljnost situacije te smatra da se previše opterećujem time - navodi svekrva Anka koja smišlja dalje korake.

 

- Razmišljam o davanju uslova sinu i snaji: ili će prihvatiti svetu katoličku veru i običaje kako Bog zapoveda ili će se iseliti iz moje kuće. No, nemam podršku u mužu koji smatra da preterujem i da bih trebala biti tolerantnija. Šta biste vi uradilina mom mestu? Bojim se da će nam snaja svojim ponašanjem uništiti porodicu, a sve što želim je da živimo srećno kako Bog zapoveda - kaže nesrećna Anka.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija