• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.03.2024

19:00

"Imaju i do 3,1 promila alkohola u krvi sa 12 godina, to može da dovede do smrti!" Lekari na VMA šokirani: Ovoliko pijanih maloletnika nikada nije bilo

Informer/shutterstock

Društvo

"Imaju i do 3,1 promila alkohola u krvi sa 12 godina, to može da dovede do smrti!" Lekari na VMA šokirani: Ovoliko pijanih maloletnika nikada nije bilo

Podeli vest

Neurolog profesor dr Ranko Raičević sa VMA ističe da se toksikolozi u ovoj ustanovi žale da nikada nije bilo ovoliko problema sa pijanim maloletnicima. Kako ističe, iz vikenda u vikend problem se ponavlja, a tinejdžeri zapadaju u takva stanja često nesvesni posledica koje mogu imati po njihovo zdravlje.

Kombinacija alkohola i energetskih pića, a ne u malom slučaju i psihoaktivnih supstanci, mogu da naprave ogromnu štetu mladom organizmu, upozorava neurolog profesor dr Ranko Raičević.

 

- Alkohol je u malim dozama stimulator, a u velikim dozama depresor nervnog sistema - ističe dr Raičević.

Moguća trajna i nepovratna oštećenja

Svedoci smo da osobe koje su u razvojnom dobu, gde mozak još nije završio svoj razvoj, na ovaj način mogu da dovedu do trajnih i nepovratnih oštećenja, ističe i dodaje da mladi nisu svesni toga!

- Mladi nisu svesni šta rade. Ovakva stanja pijanstva mogu da se završe i komom. Imate 2,8 ili 3,1 promil alkohola u krvi u 12. godini života može da dovede i do smrti - kaže dr Raičević.

Doktor kaže da je ovakva situacija isključivo stvar kućnog vaspitanja i odnosa u porodici.

- Porodični milje je najodgovorniji. Mogu da se dese oštećenja i da se jave traume zbog kojih ne kontrolišu svoju motoriku. Mogu da se jave i epileptični napadi, koji mogu da budu prvi, ali ne moraju biti i poslednji - kaže dr Raičević.

Foto: Foto: Shutterstock, Pexels, PngWing

 

Ovakve vesti treba da budu alarm

Neverovatno je što se javnost navikava na vesti o pijanim tinejdžerima, kaže dr Raičević i ističe da bi one trebalo da budu alarm i to ne samo za stručnu javnost.

- Ja radim na Vojno medicinskoj akademiji (VMA) i naše kolege toksikolozi govore na tim našim jutarnjim sastancima da ovo stvarno u ovom obliku i na ovaj način se nije se nikad dešavalo. I ranije je bilo pijanstava, ali ne u ovakvim procentima - kaže dr Raičević.

Kaže da ove brojke od 2,8 promila alkohola pokazuju da je neko popio 0,7 litara alkohola u 40% jačine u roku od sata, upozorava dr Raičević.

Mešanje alkohola i energetskih pića dovode i do kome

Mešanje alkohola sa energetskim pićima izaziva tako opasne procese u mozgu da veoma brzo može uvesti čoveka u komu, upozorava dr Raičević.

- U takvom stanju dolazi se do značajnog poremećaja moždanih funkcija, koje mogu da se završe poremećajem disanja, rada srca i na kraju smrtnim ishodom - upozorava dr Raičević i ističe da energetska pića samo ubrzavaju taj proces.

Ukoliko se tome dodaju i klasične droge, mozak više nema kapacitet da podnese takvo stanje.

- To je kao kada dođe ogromna količina struje, na primer, u kapacitet od 100 volti dođe 20.000 volti. To mora da iskoči - objašnjava dr Raičević.

Foto: Shutterstock

 

Osnovni problem alkoholizma je gubitak kontrole i samokontrole

- U jednom trenutku oni piju mehanički, oni više nemaju doživljaj stvarnosti, ne znaju koliko su i popili i šta se to dešava sa njima, jer se gubi potpuno kontrola okoline. I ona svesna i nesvesna i podsvesna. Sve kontrole se gube, jer dolazi do potpune depresije svih funkcija. Mozak se polagano isključuje, isključuju se prvo neke funkcije koje su nepotrebne, prvo funkcije zapažanja, da bi se održale funkcije disanja, da bi se održale vitalne funkcije rada srca, ali u jednom trenutku i te funkcije mogu biti kompromitovane - objašnjava dr Raičević.

Mešanje alkohola sa energetskim pićima dovodi do problema sa nesanicom, drhtanje ruku, a ako se poremećeno stanje svesti ponovi nekoliko puta može da nastane veliko oštećenje.

- Ukoliko se dešava da jednom mesečno rade takve stvari to je već ozbiljan socijalni problem. Prvo se ne kontroliše motorika, počinju da se promašuju stvari, dolazi do euforije, koja može da pređe i u agresivnost - kaže dr Raičević.

Navodi da je problem i to što, kada dođe veliki broj ljudi na ispiranje, kao što se dešava u poslednje vreme, odgovarajuće institucije i nemaju kapacitet da ih smeste i pruže adekvatnu pomoć.

- Fizičke posledice mogu da se dese i da budu trajne - upozorava dr Raičević na "Prva TV".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija