• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.03.2024

09:40

Eparhija raško-prizrenska: Širenje mržnje su optužbe na račun SPC, a ne briga crkve za svoje svetinje!

X/eparhija raško-prizrenska

Društvo

Eparhija raško-prizrenska: Širenje mržnje su optužbe na račun SPC, a ne briga crkve za svoje svetinje!

Podeli vest

Ne širi Srpska pravoslavna crkva mržnju time što brine o svojim svetinjama, koje su prepoznate i u kosovskim zakonima, već etničku i versku mržnju šire oni koji crkvu za to optužuju, poručila je Eparhija raško-prizrenska,

Reagujući na izjavu poslanika Alijanse za budućnost Kosova -Beke Beriše, koja je, dodaju iz Eparhije, upravo pokazatelj da je oštećenje ograde oko tog lokaliteta neposredna posledica mržnje koja se sistematski širi protiv SPC.

Beriša je pre nekoliko dana izneo optužbe na SPC zbog posete episkopa Teodosija i njegovih saradnika arheološkoj lokaciji manastira Bogorodice Hvostanske u opštini Istok,  4. marta, nakon koje je, podseća Eparhija usledio napad na tu lokaciju od strane nepoznatih osoba, koje su oštetile ogradu kompleksa.

Takve optužbe su grube i neosnovane, ističu iz Eparhije

Navode i da ostaju zabrinuti za Bogorodicu Hvostansku, kao jednu od značajnih istorijskih svetinja SPC, koja je uvrštena u specijalne zaštićene zone zajedno sa blizu 50 drugih objekata SPC na Кosovu, kao i da najnovija šteta na tom lokalitetu pokazuje da su objekti crkve i dalje ugroženi i da im treba zaštita pošto na tom prostoru ne živi srpsko stanovništvo i lokaciju ne obezbeđuje policija.

Foto: spc.rs

 

 

U vezi sa posetom episkopa Teodosija, naglašavaju da je ona organizovana sa predstavnicima Misije Euleks i u koordinaciji sa Kosovskom policijom zbog prethodnih nezakonitih radnji na tom lokalitetu.

- Кompleks Bogorodice Hvostanske je pod tim imenom ubeležen u Zakon o specijalnim zaštićenim zonama koji je usvojila skupština Кosova i po kome, na prostoru zaštićenih zona ne može biti nikakvih aktivnosti i radova bez saglasnosti Srpske pravoslavne crkve i Saveta za implementaciju zaštićenih zona. To je jasno rečeno u zakonu, koji nažalost kosovske vlasti često ne poštuju. Budući da gospodin Beriša očigledno ne poznaje zakone Кosova, iako je poslanik skupštini treba da se podseti da je zakon donesen zbog zaštite objekata SPC na Кosovu koji su više puta prethodnih godina napadani i skrnavljeni. Zato je 45 lokacija stavljeno pod status specijalnih zaštićenih zona i to su lokacije SPC, a pored toga i celo selo Velika Hoča i istorijski deo grada Prizrena, u kome se pored ostalih objekata nalazi i nekoliko srednjovekovnih srpskih pravoslavnih crkava - stoji u saopštenju Eparhije.

Podsećaju i da je istorija lokaliteta Bogorodice Hvostanske više puta istraživana i pre i posle Drugog svetskog rata i pronađeni su značajni artefakti koji svedoče o kompleksnoj istoriji tog lokaliteta - od rane pravoslavne rano-vizantijske bazilike iz 6. veka do 13. veka kada je objekat proširen i obnovljen, Bogorodica Hvostanska je postala 1219. sedište Srpske pravoslavne eparhije Hvostanske.

Iz tog vremena pronađeno je vredno Rodopovo zvono sa srpskim natpisom i dva antiminsa (platna za liturgiju) kao i ostaci trobrodne crkve, priprate, trpezarije i kula. O ovom vrednom spomeniku postoje brojni zapisi u srednjovekovnoj i savremenoj literaturi jer je središte ove episkopije bio važan hrišćanski, kulturni i obrazovni centar na ovom prostoru. Кrajem 17. i početkom 18. veka ovaj objekat je stradao od strane osmanskih vlasti nakon neuspelog pokušaja oslobođenja Balkana od strane austrijske vojske.

Od tada je Bogorodica Hvostanska ostala u ruševinama, ali se srpski verni narod to često okupljao i molio Bogu na njenim ruševinama što se nastavilo i do današnjih dana.

Foto: spc.rs

 

- Optužbe Beka Beriše da naša Crkva širi mržnju time što vodi računa o svojim svetinjama koje su kao takve ubeležene i u zakone Кosova zapravo predstavlja sama po sebi izraz etničke i verske mržnje, ali i pokazatelj da je oštećenje ograde oko ovog lokaliteta neposredna posledica mržnje koja se sistematski širi protiv SPC i naših duhovnih i verskih objekata od kojih je više od 150 oštećeno ili oskrnavljeno nakon rata 1999. od strane albanskih ekstremista - poručuje iz Eparhije.

Zato apeluju da se taj lokalitet zaštiti i da se ispravno obeleži u skladu sa nazivom koji stoji u Zakonu o specijalnim zaštićenim zonama.

- U protivnom postoji mogućnost da će biti izložen daljem vandalizmu i istorijskom revizionizmu koje sprovode pojedinci iz kosovske vlasti, kršeći osnovne temelje ljudskih i verskih sloboda koje postoje u demokratskom svetu - upozorava Eparhija raško-prizrenska.

Beriša, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednosna i odbrambena pitanja, pre dva dana je najoštrije osudio posetu episkopa Teodosija tom lokalitetu, jer je, kako je rekao "primarni cilj SPC bio širenje mnogih neistina i raspirivanje mržnje na Kosovu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija