• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

10.03.2024

09:46

"Ostajem u Kosovskoj Mitrovici, ovo je veliki uspeh za našu zemlju" Dobitnica prestižne nagrade iz medicine dr Anđelković nastavlja sa radom u Srbiji!

Shutterstock

Društvo

"Ostajem u Kosovskoj Mitrovici, ovo je veliki uspeh za našu zemlju" Dobitnica prestižne nagrade iz medicine dr Anđelković nastavlja sa radom u Srbiji!

Podeli vest

Farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice dobitnica je prestižne nagrade International Medis Awards for Medical Research za rad koji je istraživao uticaj toksičnih metala, pre svega kadmijuma i olova, na karcinom testisa.

- Iako sam dugi niz godina bila u Beogradu, ipak ostajem u Kosovskoj Mitrovici i nastavljam sa radom u svojoj matičnoj ustanovi - poručuje dr Anđelković.

Najprestižniju regionalnu nagradu u medicini International Medis Awards for Medical Research osvojile su dve naučnice iz Srbije – diplomirani farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftalmolog doc. dr Maja Živković iz Niša.

Milena Anđelković, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, konkurisala je sa naučnim radom koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Foto: Printskrin RTS

 

Ona nije mogla da prisustvuje ceremoniji jer je mama desetomesečne bebe, ali je dodelu nagrada pratila onlajn.

- Svi smo bili presrećni i uzbuđeni. Stvarno je veliki uspeh i za moju oblast i za našu zemlju, za fakultet i posebno za ustanovu u kojoj ja radim - rekla je Anđelkovićeva.

Govoreći o samom radu za koji je dobila nagradu, Anđelkovićeva je rekla da je on proistekao iz njene doktorske disertacije koja je na temu uticaja toksičnih metala, pre svega kadmijuma i olova na hormon-zavisne karcinome.

- Ja sam u studiji istraživala karcinome dojke, karcinome prostate i karcinome testisa. Za ovu nagradu prijavili smo rad sa karcinomima testisa zbog impozantnih rezultata koje smo dobili, a to je da smo mi kod ispitanika sa karcinomom testisa dobili značajno više koncentracije kadmijuma u krvi, a takođe smo u tumorskim tkivima uspeli da dokažemo da postoji kadmijum. Tako da uopšte nema neke prepreke za kadmijum i može se naći u bilo kojoj telesnoj tečnosti pa i u ovom tumorskom tkivu - rekla je dr Anđelković.

I posle ovog uspeha, Milena Anđelković ostaje u Kosovskoj Mitrovici.

- Iako sam dugi niz godina bila u Beogradu i završila Farmaceutski fakultet i specijalizaciju i doktorat, ipak ostajem ovde i nastavljam sa radom u svojoj matičnoj ustanovi - poručila je dr Anđelković.

Doc. dr Maja Živković: Nema veće časti

Naučni rad doc. dr Maja Živković, oftalmologa iz Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu i docenta na Medicinskom fakultetu u Nišu, bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka. Ovo je drugi put da je finalista i kaže da je to izuzetna čast.

- Osvojiti nagradu i osvojiti prvo mesto i dokazati da se definitivno sav trud koji smo moj tim i ja uložili isplatio. Da ovaj rad jeste trenutno jedan od najboljih radova ne u Srbiji, ne u regionu, nego u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, zato što mislim da nema veće časti od toga – predstavljati svoju zemlju, predstavljati Srbiju, predstavljati svoj narod, moj fakultet, Medicinski fakultet u Nišu, moj univerzitetski klinički centar. I moram da kažem da ovo nije samo moja zasluga, tu je ceo moj tim - rekla je dr Maja Živković.

Foto: Printskrin RTS

 

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije. Komisija je ove godine pregledala 242 naučnoistraživačka rada


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija