• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

15.03.2024

15:02

"Zna da živi u Sunčevom sistemu, na planeti Zemlji, ali ne i u kojoj ulici!" Znate li na kakva pitanja odgovaraju budući prvaci na testu?

Pixabay

Društvo

"Zna da živi u Sunčevom sistemu, na planeti Zemlji, ali ne i u kojoj ulici!" Znate li na kakva pitanja odgovaraju budući prvaci na testu?

Podeli vest

Upis prvaka zvanično počinje 1. aprila. Trenutno su u toku zdravstveni pregledi budućih prvaka, a zatim sledi testiranje dece koje se zakazuje u školi.

Polazak dece u školu velika je promena za čitavu porodicu, a vrlo često ga roditelji doživljavaju stresnije nego deca.

Testiranje budućih prvaka zapravo je jedan veliki test za roditelje - da li su ih naučili onome što stvarno i treba deca da znaju u tom uzrastu ili su ih u želji da im "deca budu što pametnija" izbombardovali raznoraznim znanjem, a propustili ono najbitnije.

- Koliko se mi roditelji opterećujemo nepotrebnim stvarima, a zatim time opterećujemo i decu, najbolje se videlo na testu za upis prvaka. Mesecima pre toga preslišavala sam ćerku svašta - od onog šta je ispred tebe, šta je iza, ispod, iznad... do rasporeda planeta u Sunčevom sistemu, što je doduše učila još i u vrtiću, te je znala da izdeklamuje u po noći. Bila sam ponosna, znala je i da čita i da piše, računa do 10 i više... a onda je "pala" na tako jednostavnom pitanju: "Koja ti je adresa?". Moje dete to nije znalo! Znalo je da živi u Sunčevom sistemu, na planeti Zemlji, ali ne i u kojoj ulici! - ispričala je ranije za "Blic" Beograđanka N. P.

Kako kaže, njena je preporuka mamama i tatama budućih prvaka da decu prvo nauče ko su i šta su, a za sve ostalo će biti vremena, zato i idu u školu.

Još jedna majka kaže da je njen sin sa 7 godina znao da nabroji sve vrste dinosaurusa, i to latinske nazive, ali nije znao na srpskom jeziku da nabroji koja su to četiri godišnja doba!

Foto: Shutterstock

 

Roditelji se mahom opterećuju time da im dete pre polaska u školu perfektno čita i piše, ručana... a ne nauče ih osnovnim stvarima. Osim toga, oni su ti koji su pod stresom, ali ono što je važno to je da takvo svoje stanje ne smeju da prenesu na svoju decu, jer deca polazak u školu ne smeju da dožive kao "nešto veliko, strašno i stresno, nešto što sada menja njihov život iz korena". Ako celu priču tako postavite, to je najgore što možete da uradite za budućeg školarca.

Upis prvaka

Podsetimo, od školske 2020/2021. godine roditeljima je omogućen upis prvaka u osnovnu školiu putem Portala eUprava, omogućena je i usluga eZakazivanje termina za upis i testiranje. Na ovaj način roditelji jednim odlaskom u školu završavaju sve aktivnosti vezane za upis deteta u školu.

Za sam upis roditelji ne nabavljaju nikakva dokumenta, to sve radi škola po službenoj dužnosti, samo treba da donesu lekarski izveštaj.

Šta podrazumeva zdravstveni pregled budućih prvaka

Zdravstveni sistematski pregled prvo je od čega se kreće pri upisu dece u prvi razred. On se može uraditi u državnim, gde je besplatno, ali i privatnim domovima zdravlja i cena se kreće od 8.000 do 9.000 dinara.

Pregled specijaliste

Pregled obuhvata odlazak kod pedijatra i potom specijalističke preglede lekara specijalista

* Otorinolaringolog
* Oftalmolog
* Dečiji fizijatar
* Logoped
* Stomatolog

Test i za roditelje 

Zapravo, i ovaj lekarski pregled može se slobodno reći veliki je test za roditelje. Jer upravo tu će se videti kakve životne navike su "usadili" svojoj deci.

Već tu bi mnogi roditelji pali da je ovaj pregled test koji se ocenjuje, jer se godinama beleži se sve gora i gora zdravstvena slika naše dece, a učitelji svedoče i dečjoj nesamostalnosti i nesnalažljivosti.

Foto: Shutterstock

 

Pedijatri kažu da su najčešći problemi kod mališana već godinama unazad: ravna stopala, kriva kičma, oslabljen vid

- Poslednjih godina primećuju i sve više sledeće pojave: problemi sa govorom, gojaznost, pojavu celulita. Zvanični podaci su takvi da ukazuju da 86 odsto najmlađih pacijenata uzrasta od 12 meseci do 36 meseci ima sve zdrave zube. Dakle ni najmlađi nemaju sve zdrave zube i da već u trećoj godini života mnoga deca u Srbiji prvi put dobijaju karijes - ističu pedijatri.

Učitelji od prvog razreda primećuju da deca sa svojih 7 godina ne znaju da vežu pertle.

- Takođe, kažu i da mnoga deca u tom uzrastu ne znaju sama da obave toaletu posle nužde Mnogi sedmogodišnjaci ne umeju sami da se obuku i spakuju ranac za školski dan - napominju iz škola.

Foto: Shutterstock

 

Sve ovo znači da smo kao roditelji propustili da decu naučimo zdravim životnim navikama i onim osnovnim stvarima koji bi jedan sedmogodišnjak trebalo da zna. Sve češći zdravstveni problemi dece koji se uočavaju na pregledima za upis u prvi razred ukazuju na to nam se deca sve manje kreću i da su sve više pred ekranima raznoraznih uređaja.

Šta sadrži test znanja

Testom znanja od dece se očekuje da znaju:

* prepoznavanje i imenovanje predmeta sa slike
* povezivanje tačkica koje obrazuju neki lik
* precrtavanje slike iznad
* prepričavanje na osnovu jedne slike
* korišćenje predmeta iz svakodnevnog života
* prepoznavanje veličine, oblika i boje
* prostorna okretnost
* prepoznavanje slova

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija