• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2024

22:13

Ovo su pravila ovogodišnjeg Uskršnjeg posta! Evo šta je dozvoljeno jesti, a čega bi se trebalo potpuno uzdržavati!

Shuterstock

Društvo

Ovo su pravila ovogodišnjeg Uskršnjeg posta! Evo šta je dozvoljeno jesti, a čega bi se trebalo potpuno uzdržavati!

Podeli vest

Veruje se da je prva osoba koja je postila pred Uskrs bio sam Isus Hrist, jer se on pre smrti uzdržavao od hrane i pića. Potom su njegovi sledbenici pred praznik kojim se slavi njegovo vaskrsenje počeli da poste.

Telesni post odnosi na udržavanje od alkohola i hrane životinjskog porekla, ali ništa manje važan nije duhovni post, koji se odnosi na odricanje od grešnih i zlih misli.

Trebalo bi naglasiti da je Uskršnji post najstroži i da baš retko dozvoljava vino, a još ređe ribu.

Ono što bi trebalo vernici da znaju, kada je u pitanju ovogodišnji post, jeste da danas, sutra i prekosutra trebalo bi da se uzdržavaju od bilo kakve hrane, jer je tada na snazi apsolutni post. Do kraja posta, još jedan dan na snazi će biti apsolutna post, a to je na Veliki petak, koji pada 3. maja.

Ulje je dozvoljno za Mladence (22. marta), kao i svake subote i nedelje, kao i a Veliki četvrtak.

Sve ostale dane se posti na vodi, a to znači, da sve što se jede mora isključivo biti samo na njoj i pripremljeno.

Riba je dozvoljena da se jede samo na Cveti i Blagovesti, 28. odnosno 7. aprila.

Post po nedeljama

Prva nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova)

Čista nedelja, poznata još i kao Todorova ili Teodorova nedelja, podrazumeva da se prva tri dana posta vernici pridržavaju takozvanog trimirja, odnosno potpunog uzdržanja od hrane i pića.

Mnogima to, međutim, nije lako, pa se pribegava tzv. suhojedenju i postu na vodi.

Posle prva tri dana uzdržavanja, u četvrtak se posti na vodi, a ostatak nedelje na ulju.

Druga nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja

Tokom druge nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se postu u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje.

Treća nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja

Vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu, pa otud ovo ime nedelje.

Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba, pošto je na ovaj dan (7. april) praznik Blagovesti.

Četvrta nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja

Tokom četvrte nedelje Vaskršnjeg posta, na vodi se postu u periodu od ponedeljka do petka, a u subotu i nedelju je dozvoljeno ulje.

Vernici se tada posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.

Peta nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja

Ovo je vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja, zbog čega se i kaže da je ta sedmica gluva.

Pravilo je da se posti na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede – na Prvo bdenije – do nedelje na ulju, s tim što je u petak – na Drugo bdenije – dozvoljeno i vino.

Šesta nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja

Šesta nedelja Vaskršnjeg posta je posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.

Ime je dobila po prazniku Cveti, kojim se slavi Hristov ulazak u Jerusalim. Tada se posti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, dok se u nedelju jede riba jer se tada slave Cveti.

Sedma nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja

Vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju.

Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17