• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

22.03.2024

06:41

Za ljubav i otadžbinu! Dekanka fakulteta na KiM: Budući studenti nemaju razloga za strah, oni su na Kosmetu posebni i veliki!

Printscreen You Tube/Televizija FTN, Masha Bandjur

Društvo

Za ljubav i otadžbinu! Dekanka fakulteta na KiM: Budući studenti nemaju razloga za strah, oni su na Kosmetu posebni i veliki!

Podeli vest

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici sa 102 akreditovana studijska programa na svim nivoima studija na 10 fakulteta i ove godine upisuje studente shodno kvotama koje su predviđene akreditacijom. Ekonomski fakultet akreditovan je za 120 studenata na osnovnim, 100 studenata na master i 10 studenata na doktorskim akademskim studijama. Od toga, na osnovnim studijama svi studenti koji upišu fakultet studiraju na teret budžeta, a tu mogućnost ima i 50 studenata master akademskih studija.

Uprkos turbulentnim političkim i bezbednosnim uslovima broj upisanih studenata kreće se u uobičajenim okvirima, a to je za Informer potvrdila i dekan Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović. 

- Za nas je prošla godina, koja je bila zaista teška i obremenjena brojnim dešavanjima koja su unela nesigurnost među građanima Kosova i Metohije, bila pokazatelj rešenosti našeg naroda da ostane na ovim prostorima, o čemu nam svedoči broj upisanih studenata koji se, uprkos svemu, nije značajnije smanjio. Kada smo prošle godine predviđali broj studenata koje ćemo upisati, imali smo u vidu pre svega ekonomske faktore, tj. troškove studiranja na drugim univerzitetima u zemlji i okruženju. Činjenica da su se dešavanja u svetu u velikoj meri, između ostalog, odrazila i na porast troškova zakupa stanova, kao i ostalih troškova koji prate studiranje, tj. život odvojen od porodice, uticala je na naša očekivanja da će maturanti ipak da se opredele za studiranje u Kosovskoj Mitrovici - objasnila je Vujović. 

"Naši studenti su veliki i posebni" 

Ona je istakla i da im iskustvo govori da opredeljenje naše omladine da studira na našem Univerzitetu i da svoja znanja stiče na ovim prostorima, proizilazi otuda što je ona svesna da je Kosmet duša srpskog naroda, njegova molitva i kletva, da ono nije stablo, nego koren srpskog bića, žila kucavica naše kulture i civilizacije.

- Zato su naši studenti veliki i posebni. Inače, na Ekonomskom, kao i na drugim fakultetima našeg Univerziteta, dominiraju studenti sa prostora Kosova i Metohije, ali nam dolaze i studenti iz drugih krajeva naše zemlje, kao i iz Crne Gore i Republike Srpske. Na svim fakultetima ih čekaju osavremenjeni i atraktivni studijski programi, s obzirom na činjenicu da je čitav Univerzitet prošao treći ciklus reakreditacije - podseća Vujović. 

Foto: Foto: Masha Bandjur

 

 

Što se Ekonomskog fakulteta tiče, studijski program Poslovna ekonomija na osnovnim akademskim studijama, pruža budućim studentima mogućnost da se nakon druge godine studija opredele za jedan od dva modula: Finansije, bankarstvo i računovodsvo ili Marketing i menadžment.

Kako je Vujović za Informer objasnila, prilikom koncipiranja ovog studijskog programa imali su u vidu činjenicu da tržište rada u veoma bliskoj budućnosti neće ličiti na ovo današnje ili će bar pretrpeti značajne promene, da će mnoga zanimanja nestati, kao što će se i pojaviti mnoga nova.

Prednosti studiranja u manjim gradovima

- Zato smo u naše studijske programe implementirali sve najvažnije i najsavremenije koncepte, teorije i društvene i ekonomske zakonitosti. Mi smo svesni da mladi ljudi vole velike gradove, kao i velike univerzitetske centre, ali odgovorno tvrdim da studiranje na manjim fakultetima ima čitav niz prednosti. Profesori našeg Fakulteta i Univerziteta u celini svakom svom studentu znaju ime i prezime. Za nas, student nije samo broj ili još jedno ime u evidenciji. Rad u manjim grupama podrazumeva topao, ljudski i neposredan odnos sa studentima, kao i veće šanse da se svakom pojedinačnom problemu i sadržajima koji se teže savladavaju posveti veća pažnja - kaže nam i dodaje: 

- Sem toga, šanse za  studijski boravak na nekom od brojnih fakulteta evropskog obrazovnog prostora sa kojima naš Univerzitet ima potpisane ugovore u okviru ERASMUS+ studentske mobilnosti su veće, ukoliko je grupa manja. Trenutno se dve naše studentkinje nalaze u Velikom Trnovu u Bugarskoj, gde prate nastavu na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Ćirilo i Metodije u prolećnom semestru i gde će provesti 6 meseci. U toku su javni pozivi za stipendiranu mobilnost i boravak na Univerzitetu u Haenu u Španiji i Univerzitetu u Rigi u Letoniji, u jesenjem semestru školske 2024/2025. godine. Isto važi i za odlazak na stručnu praksu u neku od renomiranih institucija sa kojima imamo potpisane ugovore o saradnji, pri čemu smo naročito zahvalni Ministarstvu spoljnih poslova i Narodnoj banci Srbije, gde svake godine značajan broj naših studenata obavlja stručnu praksu - rekla je dekanka. 

Foto: Foto: Masha Bandjur

 

Kao što se može videti, šanse i mogućnosti studenata u Kosovskoj Mitrovici za jedan kvalitetan i sadržajan studentski život su velike i nimalo ne zaostaju za uslovima na drugim univerzitetima.

Nema razloga za strah! 

Kada je reč o tome da li mladi ljudi imaju razloga za strah da dođu i studiraju na KiM, Vujović je ponosno istakla da se studenti ne plaše, već se ponose činjenicom da studiraju baš na tom Univerzitetu.

- Za sve ovo posleratno vreme, nijedan naš student nije imao nikakav problem u vezi sa bezbednošću. Zatim, studentski domovi ispunjavaju visoke standarde kada je reč o uslovima smeštaja i ishrane, ali i o bezbednosti, a upravnici domova vode roditeljsku brigu o svakom studentu. Na kraju mogu poručiti svim maturantima da prilikom donošenja odluke koji fakultet da upišu, biraju ono što najviše vole i za šta imaju najviše sklonosti, jer jedino tako im posao neće biti obaveza i teret, već izvor uzbuđenja i zadovoljstva - poručila je dekanka. 

Ona je naglasila da će mladi ljudi, ako odluče da studiraju na nekom od fakulteta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, upravo zbog specifičnosti političkog ambijenta, sem kvalitetnog znanja u južnoj pokrajini, više nego na bilo kom drugom univerzitetu širom naše zemlje, pa i širom sveta, naučiti i kako se brani drug, kako se brani ljubav, kako se brani dostojanstvo i kako se brani otadžbina u ovom surovom svetu.

A sve ove prave vrednosti se, pre svega, brane istrajnim, vrednim i upornim radom na sebi, uz neprekidno lično usavršavanje i kulturno uzdizanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija