• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.Matijašević

22.03.2024

07:05

Stranci hrle u Srbiju zbog jedne stvari! Ova grana industrije svakog dana sve više cveta!

Shutterstock

Društvo

Stranci hrle u Srbiju zbog jedne stvari! Ova grana industrije svakog dana sve više cveta!

Podeli vest

Čak 20 odsto više stranaca prošle godine boravilo je u Srbiji kako bi obavili stomatološke i estetske intervencije i na taj način uštedeli i po nekoliko hiljada evra, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju.

Iako je do sada trend bio da "pod nož" dolaze naši gastarbajteri, poslednjih godina usluge zdravstvenog turizma u Srbiji koriste i građani iz Nemačke, Slovenije, Austrije, Kanade i Amerike.

Cveta turizam

Prema rečima domaćih stručnjaka, strani pacijenti dolaze na različite zahvate, od popravljanja zuba, preko povećavanja grudi do ubrizgavanja hijalurona, a upravo te usluge kod nas su dosta jeftinije nego u inostranstvu.

Tako, na primer, cena popravki zuba i ugradnja krunica i implantata je i do četiri puta jeftinija, dok su zahvati kod plastičnih hirurga čak duplo jeftiniji (pogledajte tabelu).

Plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov potvrdio je za Informer da se poslednjih godina povećao broj pacijenata koji iz inostranstva dolaze u Srbiju na estetske zahvate, kako zbog povoljne cene, tako i zbog stručnosti lekara.

- Dolazak "pod nož" kod nas je nekoliko puta jeftiniji nego u inostranstvu - u zavisnosti od intervencije, čak i četiri puta. Uglavnom dolaze da povećaju grudi, na korekciju nosa, ušiju, da zategnu lice ili stave hijaluron u usne. Recimo, kod nas uvećanje grudi košta oko 4.000 evra, dok ista ta operacija u Nemačkoj košta oko 8.000, a u Americi ide i do 11.000 evra. U zavisnosti od operacije i trajanja oporavka, oni u Srbiji borave od tri dana do tri nedelje. Imaju poverenje u naše lekare, zadovoljni su uslugom, kvalitetom i cenom. Za četiri puta manje para, u zavisnosti šta rade, dobiju celokupan tretman. Uz to ide i činjenica da je u mnogim zemljama zdravstvo u velikom problemu zbog ekonomske krize. Veliki broj stručnjaka odlazi iz nekih evropskih zemalja, kao što je slučaj u Nemačkoj, a i ukinute su neke socijalne beneficije, pa je građanima sve teže da obave neke intervencije - napominje dr Panfilov.

Foto: Shutterstock

 

Na pitanje kako izgleda boravak stranaca koji su došli zbog zdravstvenog turizma naš sagovornik otkriva:

- Nema pravila kada najviše dolaze. Oni koji zakažu intervenciju ili iznajme hotel sa doručkom ili izaberu da im ordinacija pruži svoje apartmane, koje dodatno plaćaju, kao što je mogućnost na našoj klinici. Neki čak vreme iskoriste i da obiđu grad, pa spoje lepo i korisno.

Foto: Shutterstock

 

Stručnost i cena

Da je ovo postao popularni trend i da u Srbiji cveta zdravstveni turizam, napominje i oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji "Eurodent" Mladen Mandić.

- Najviše pacijenata dolazi iz Belgije, Kanade, Nemačke, Švajcarske, Amerike, Hrvatske... Tako da, osim gastarbajtera, koji su naše redovne mušterije, dolaze nam i stranci iz celog sveta. A možemo i da se pohvalimo da imamo pune ruke posla. Kod nas najčešće ugrađuju implantate i stavljaju nove krunice, ali radimo i izbeljivanje zuba i pravljenje proteza - priča dr Mandić i dodaje:

- Pored stručnosti, ovde su i cene presudne. Zašto to kažem? Zato što kod nas, na primer, ugradnja implantata košta oko 500 evra, dok bi za istu uslugu negde preko morali da izdvoje više od 2.000 evra.
 

Cene intervencija  
Intervencija Cena u Srbiji Cena u inostranstvu
Krunica 80-200 evra 500-1.500 evra
Ugradnja implantata zuba 500 evra 1.700-2.100 evra
Povećavanje grudi oko 4.000 evra 8.000-11.000 evra
Liposukcija 3.000-3.500 evra 4.500 evra
Korekcija očnih kapaka 1.000  evra 3.800-5.800 evra
Povećavanje usana 300 evra 1.000 evra


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija