• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.03.2024

15:36

Subotica: Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju Dana Hemijsko-tehnološke škole

Grad Subotica

Društvo

Subotica: Gradonačelnik Bakić prisustvovao obeležavanju Dana Hemijsko-tehnološke škole

Podeli vest

Hemijsko-tehnološka škola u Subotici obeležila je danas 125 godina postojanja.

Svečanosti upriličenoj tim povodom u sali subotičkog Doma učenika srednjih škola prisustvovao je i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić koji je, čestitajući Dan škole, rekao da je velika čast i zadovoljstvo biti na proslavi Dana Hemijsko-tehnološke škole čiji objekat ove godine obeležava jedan divan jubilej - 125 godina obrazovanja u njemu.

- Priča o objektu koji ima svoju bogatu istoriju iz daleke školske 1898/99. godine zapravo je priča o zgradi koja je kroz svoju istoriju dugu više od jednog veka, tačnije punih 125 godina, bila uvek u funkciji obrazovanja. Prošlost, ipak, nije zasenila sadašnjost, a još manje budućnost, jer sve ono što danas krasi ovu školu daje nam za pravo da verujemo da će se o njoj još i te kako čuti u vremenu koje tek dolazi - kazao je gradonačelnik Bakić.

Ovaj grad, dodao je, može da bude ponosan što je Hemijsko-tehnološka škola Subotica dobro poznata po izuzetnim rezultatima koje postižu njeni učenici.

Foto: Grad Subotica

 

 

- Prva mesta na republičkim takmičenjima iz hemije, tekstilstva i proizvodnje i prerade hrane,
brojni sportski uspesi vaših đaka, nagrada Evropske unije za razvoj preduzetništva, kao i prestižna Svetosavska nagrada - pokazuju i dokazuju koliko se ova škola ističe na mapi srednjih škola Republike Srbije. Dovoljno je da se osvrnete oko sebe, pogledate učionice i laboratorije, i uverite se kako se u školi vodi računa o tome da ambijent za đake i profesore bude funkcionalan, savremen i opremljen po najvišim standardima obrazovanja - rekao je Bakić.

Istakao je da je zajednička podrška svih nivoa vlasti učinila da se poslednjih godina realizuju izuzetno značajni projekti koji su od posebnog značaja i za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, ali i za bavljenje fizičkom kulturom, ne samo za Hemijsko-tehnološku školu, nego i za Grad Suboticu.

- Moram da naglasim da rekonstrukcija i adaptacija školske zgrade finansirana od strane Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, sadašnjeg Miistarstva - predstavlja najveću investiciju u obrazovanju sa 236 miliona dinara samo za prvu fazu projekta. I ono što je najvažnije, vaši uspesi na svim poljima i težnja da ambijent u kome radite bude dostojan škole 21. veka i najviših standarda, doveli su do toga da zajedničkom podrškom Grada, pokrajine i države Srbije danas ovaj objekat blista punim sjajem i predstavlja ne samo sjajan ambijent u kome se mladi školuju, nego i kulturno istorijski spomenik koji je ponos ovog grada - podvukao je gradonačelnik Bakić.

On je podsetio da je u cilju unapređivanja kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Grad Subotica
zajedno sa Ministarstvom prosvete podržao projekat rekonstrukcija dvorišnog objekta i njegove
prenamene u veterinarsku stanicu - vežbaonicu.

- Vrednost ove investicije je 19,25 miliona dinara, s tim da je Ministarstvo prosvete opredelilo osam miliona dinara, dok je Grad Subotica iz gradskog budžeta obezbedio 11,25 miliona dinara. Ova fantastična škola tako je dobila nov objekat koji će omogućiti da učenici steknu praktična znanja sa kojim nakon završetka obrazovanja za veterinarskog tehničara mogu da izađu na tržište rada i da potpuno odgovore svim zahtevima - rekao je Bakić.

Naveo je da je, ne tako davno, u Hemijsko-tehnološkoj školi u upotrebu stavljen i fitnes-park u školskom dvorištu, finansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji su pored učenika ove škole na raspolaganju i đacima Politehničke škole, kao i korisnicima Doma učenika srednjih škola.

Foto: Grad Subotica

 

 

- Subotička lokalna samouprava i ubuduće će posebnu pažnju poklanjati projektima koji će
doprineti stvaranju uslova da što više mladih, perspektivnih i obrazovanih ljudi, ne samo u ovoj nego u svim srednjim stručnim školama, nakon završetka školovanja nađu zaposlenje, ostanu u ovom gradu i pomognu njegovom napretku i razvoju, kao i napretku i razvoju naše države Srbije. Želim još jednom da vam od srca čestitam Dan škole i poželim da nastavite da nižete uspehe i postižete još bolje rezultate, i đaci i profesori, jer ste pokazali da to možete. I da slavu svoje škole i svog Grada i dalje pronosite širom naše lepe Srbije
- zaključio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Prisutnima na svečanosti obratili su se i direktor HTŠ Subotica, Nikola Matković, i dr Zoran
Kostić, posebni savetnik Ministra prosvete. Uz izražavanje zahvalnosti Gradu Subotici, grdonačelniku Stevanu Bakiću i Mistarstvu prosvete na ogromnoj podršci školi na čijem je čelu, dirktor Matković je rekao da se u zgradi Hemijsko-tehnološke škole u proteklom periodu
školovalo hiljade učenika i studenata, a kroz područja rada ove škole obrazovali brojni inženjeri, tehničari, majstori koji su dali svoj doprinos razvoju subotičke privrede i Grada Subotice.

- Nastavljajući tradiciju obrazovanja i vaspitanja mladih, nastojimo da naš posao obavljamo na najbolji mogući način, pružajuči našim učenicioma znanje i veštine koje će im omogućiti odlične karijerne perspektive - kazao je, između ostalog, Nikola Matković.

Zoran Kostić je naglasio da je cilj Ministartva prosvete i svake škole da se učenicima pruži
kvalitetno obrazovanje.

- Znanja, kolika god da su, moraju se obnavljati i inovirati. Ministarstvo prosvete radi na tome uporno, donoseći nove standarde u svim obrazovnim profilima, donoseći kompetencije za nastavnike i direktore, donoseći standarde za proveru kvaliteta rada škola. Po standardima po kojima ocenjujemo naše škole, Hemijsko-tehnološka škola Subotica je dobila četvorku, najvišu ocenu koja se može dobiti. U ovoj školi imamo fantastičan spoj teorije i prakse - istakao je Kostić.

Obeležavanju 125. godišnjice postojanja i rada Hemijsko-tehnološke škole Subotica prisustvovali su i Vidoje Vukašinović, savetnik u sektoru za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, u Ministarstvu prosvete, načelnica Školske urave Sombor, Milana Minarski, gosti iz Srednje strukovne škole „Antun Horvat“ iz Đakova, Republik Hrvatska, i beogradske Hemijsko-prehrambene tehnološke škole, kao i direktori i predstavnici subotičkih škola.

U okviru svečanosti povodom Dana Hemijsko-tehnološke škole, koja je počela himnom Bože pravde u izvođenju hora Muzičke škole Subotica, izveden je i prigodan kulturno-umetnički program.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15