• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

27.03.2024

11:57

Potpisan ugovor za vetropark "Pupin": Strujom će snabdevati oko 40.000 domaćinstava

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Potpisan ugovor za vetropark "Pupin": Strujom će snabdevati oko 40.000 domaćinstava

Podeli vest

Ugovor za vetropark "Pupin" potpisan je između "Elektroprivrede Srbije" i kompanije "Enlight K2-Wind".

"Vetropark "Pupin" je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama Ministarstva rudarstva i energetike i, kako se navodi, energijom će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji. Ministarka Dubravka Đedović Handanović ističe da je važno što će sva električna energija biti iskorišćena na domaćem tržištu.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je potpisivanju ugovora između "Elektroprivrede Srbije" i kompanije "Enlight K2-Wind", kojima se omogućava više zelene energije za snabdevanje domaćeg tržišta, na osnovu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Vetropark "Pupin" je drugi od devet projekata koji su dobili podsticaj na prošlogodišnjim aukcijama.

Godišnja proizvodnja vetroparka će moći da snabdeva oko 40.000 domaćinstava u Srbiji.

"Važno je što će sva proizvedena energija iz ove elektrane biti iskorišćena za energetski sistem Srbije, čime se daje doprinos većoj sigurnosti snabdevanja", rekla je Dubravka Đedović Handanović.

"I dalje potrebna javna ulaganja"

Ministarka je podsetila da je država unapredila zakonodavni okvir i propise kako bi stvorila povoljan ambijent za više investicija u zelenu energiju koja će u budućnosti postati glavni domaći izvor električne energije.

"Za ostvarivanje ciljeva energetske tranzicije i dalje su potrebna i javna ulaganja", rekla je ministarka rudarstva i energetike.

Ministarka: "Bistrica" najvažniji projekat

Država i "Elektroprivreda Srbije" će značajno više ulagati u nove proizvodne kapacitete iz obnovljivih izvora, a prvi EPS-ov vetropark će biti na mreži početkom naredne godine.

"Prioritet u investicionim planovima i najvažniji energetski projekat je reverzibilna hidroelektrana Bistrica, koja će omogućiti lakšu integraciju zelene energije na mrežu", rekla je ministarka, a čija izgradnja podrazumeva i novo akumulaciono jezero. 

"Srbija ima značajno više sunčanih dana od Nemačke, ali taj potencijal ne koristimo u dovoljnoj meri. Vlada Srbije nastaviće da jača regulatorni okvir i čini ga još predvidljivijim, a kompanije iz privatnog sektora pozivam da kandiduju svoje projekte na narednim aukcijama i da zajedno ubrzamo put Srbije ka većoj energetskoj sigurnosti korišćenjem potencijala obnovljivih izvora energije", poručila je Dubravka Đendović Handanović.

Navela je da je za postizanje ciljeva energetske tranzicije potrebno učešće privrede i građana, kao i da se broj prozjumera povećao sedam puta u poslednjih 18 meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija