• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.04.2024

19:25

Lajmska bolest nije naivna! RFZO: Testiranje krpelja o trošku fonda omogućeno u državnim ustanovama!

Shutterstock

Društvo

Lajmska bolest nije naivna! RFZO: Testiranje krpelja o trošku fonda omogućeno u državnim ustanovama!

Podeli vest

Država je omogućila pružanje usluge testiranja krpelja u državnim ustanovama o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštio je danas RFZO povodom pisanja pojedinih medija da taj fond ne finansira testiranja na bakteriju izazivača Lajmske bolesti.

Iz RFZO-a napominju da se testiranje osiguranika na Lajmsku bolest vrši o trošku fonda nakon procene zdravstvenog radnika i izdavanja uputa u Domu zdravlja i da "isključivo i samo lekar odlučuje kada i koje analize je potrebno da osiguranik uradi".

- Nakon pisanja pojedinih medija da RFZO ne finansira testiranja na bakteriju Borelia burgdorferi, izazivača Lajmske bolesti, koristimo ovu priliku da naglasimo da je država omogućila pružanje usluge testiranja krpelja u državnim ustanovama o trošku fonda - naglašava se u saopštenju RFZO-a.

Dodaju da u slučaju ujeda krpelja osiguranik odlazi u Dom zdravlja gde se vrši pregled i uklanjanje krpelja od strane doktora.

- Zdravstveni radnik koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu je predstavnik struke i odlučuje, a ne RFZO, da li je potrebno da se uklonjeni krpelj pošalje na analizu. U slučaju da donese odluku o testiranju krpelja, doktor izdaje uput s kojim osiguranik odnosi krpelja u državnu ustanovu - Gradski zavod za javno zdravlje, gde se testiranje krpelja obavlja o trošku RFZO - ističe fond.

Foto: pixabay

 

Takođe, napominju da se testiranje osiguranika na Lajmsku bolest vrši o trošku fonda nakon procene zdravstvenog radnika i izdavanja uputa u Domu zdravlja.

- Isključivo i samo lekar odlučuje kada i koje analize je potrebno da osiguranik uradi. Testiranje na Lajmsku bolest o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje može uz uput izabranog lekara, osiguranik da obavi u većem broju zdravstvenih ustanova u Srbiji među kojima su VMA, Klinički centar Kragujevac, Klinički centar Srbije, Institut Batut, Institut Torlak, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i zavodi i instituti za javno zdravlje u gradovima širom Srbije - navodi se u saopštenju.

Posebno ukazuju na to da Republički fond za zdravstveno osiguranje ne može da utiče na odluku zdravstvenog radnika u koju laboratoriju će pacijent biti upućen da obavi testiranja, te da ukoliko je privatna laboratorija, RFZO ne može da pokrije troškove testiranja.

- Niti RFZO može da utiče na želje pacijenata da se podvrgne testiranju, iako struka smatra da ne treba - zaključuje se.

Lajmska bolest

Lajmska bolest predstavlja najpoznatiju i najrasprostranjeniju vrstu infekcije, koja se veoma brzo širi i zahvata čitav organizam, kako čoveka, tako i životinja. Od nje mogu oboleti osobe svih uzrasta – deca i starija lica, kao i muškarci i žene podjednako. Iako je u većini slučajeva izlečiva i ne ostavlja posledice, bolest može da napreduje i dovede do komplikacija ukoliko se lečenje kasno sprovede. 

Nakon uboda krpelja, znaci infekcije mogu se pojaviti u periodu između 3. i 33. dana, a najduže do 8. nedelje. Inkubacija od trenutka uboda do pojave prvih simptoma u proseku traje nedelju dana. 

Prvi specifični simptom lajmske bolesti je eritem – crvenilo koje se javlja oko mesta uboda (ima ga oko 80 odsto zaraženih osoba). On se javlja od trećeg dana, pa do mesec dana od zaražavanja. Vremenom se to crvenilo širi u vidu koncentričnih krugova, što je jasan znak borelioze. Eritem ne svrbi i nije bolan, a na dodir može biti topliji nego ostatak tela.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija