• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

05.04.2024

10:42

Operacija srca traje pola sata - Veštačka inteligencija olakšala posao kardiolozima!

Shutterstock

Društvo

Operacija srca traje pola sata - Veštačka inteligencija olakšala posao kardiolozima!

Podeli vest

"U utorak mi je ugrađen taj mikropejsmejker, a već juče ujutro dobio sam otpusnu listu i otišao kući. Operacija je rađena pod lokalnom anestezijom, kraće od sat vremena je trajala. Nisam ništa osetio, nije me bilo strah, verovao sam u ovaj tim lekara i nadam se da je tegobama sa srcem koje sam imao, došao kraj. Vraćam se kući, normalnim aktivnostima. Ovo je čudo 21. veka!"

Ovako svoju priču započinje Stojan Ristić (79), jedan od sedmoro pacijenata kojima su niški lekari, predvođeni doktorom Tomicom Kostićem, na Klinici za kardiologiju UKC Niš, u utorak, uz pomoć veštačke inteligencije, ugradili mikropejsmejkere, i to bez hirurškog reza.

Da izvedu toliko zahvata u jednom danu pomogla im je veštačka inteligencija - naočare zahvaljujući kojim u svakom trenutku imaju sve podatke o pacijentima. To skraćuje trajanje samog zahvata na manje od pola sata.

Naime, reč je o posebnoj vrsti ugradnje pejsmejkera bez operativnog reza, kroz femoralnu venu. Specijalne naočare pomažu hirurzima da u realnom vremenu ispred sebe imaju anatomiju pacijenta, što olakšava i ubrzava samu proceduru.

- Svi pacijenti su dobro i pušteni su kući. Ova procedura je indikovana kod bolesnika koji su na hroničnom programu hemodijalize, kod pacijenata koji su skloni infekcijama, kod pacijenata kod kojih nije bilo moguća implantacija stalnog pejsmejkera iz gornjih partija venskog sisitema. Sama procedura je zahtevnija od uobičajene, ali je kasnije komfornija za samog bolesnika. Kontrola tog pejsmejker aparata se radi kao i kod standardnih aparata. Vek trajanja je od 10 do 20 godina. To je aparat bez elektrode jer se direktno plasira u sam vrh srca - objašnjava Predrag Cvetković, interventni kardiolog i šef Odeljenja za elektrostimulaciju srca.

Foto: UKCS

 

Veštačka inteligencija u tome ima važnu ulogu, pojašnjava dr Tomica Kostić, koji je postao lider za ugradnju mikrouređaja u ovom delu sveta i često gostuje u drugim državama i pomaže svojim kolegama.

- Te naočare i implementacija veštačke inteligencije u zdravstvu su pomogle da u realnom vremenu i toku same procedure imamo sve podatke o samom pacijentu i za svu dijagnostiku koja je rađena pre toga. Ukratko, ako smo pacijentu radili skener donjih ekstremiteta, imamo samu anatomiju ispred sebe u realnom vremenu kad radimo zahvat, jer se ovaj zahvat radi iz arterija vena donjih ekstremiteta - kaže Kostić.

On ističe da je u utorak prvi put upotrebljena ova metoda, što dodatno ubrzava proces, koji može da traje i svega 20 minuta.

Prošle godine je urađeno tek 15 ovakvih intervencija, a sada u samo jednom danu, čak sedam.

Direktor UKC-a Zoran Perišić je rekao da ugradnja čak sedam mikropejsmejkera u jednom danu rekord u svetu, te će taj dan biti upisan zlatnim slovima u istoriju Klinike za kardiologiju i najavio da ovu kliniku očekuje nova tehnika i tehnologija, kao i sistem za zatvaranje urođenih srčanih mana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu!

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija