• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.04.2024

08:14

Po prvi put u Beogradu svetski priznati stručnjak: Za sve koji boluju od dijabetesa ovo je revolucionarno otkriće!

pexels.com

Društvo

Po prvi put u Beogradu svetski priznati stručnjak: Za sve koji boluju od dijabetesa ovo je revolucionarno otkriće!

Podeli vest

Tema međunarodnog skupa pod nazivom Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa održaće se po prvi put u Srbiji, 12. aprila 2024. godina a specijalni gost će biti prof. dr Itamar Raz, jedan od najpoznatijih svetskih dijabetologa.

Međunarodni stručni skup Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa, održaće se 12. aprila u Beogradu i okupiti stručnjake, istraživače i praktičare kojima je cilj istraživanje i promovisanje prirodnih pristupa u prevenciji, lečenju i kontroli dijabetesa.

Predstavljajući najnovija istraživanja i kliničke studije o primeni biljnih terapija, regulaciji glikemije kroz upotrebu prirodnih preparata u odražavanju dobrog nivoa šećera u krvi, prvi put u Srbiji pristupiće se kontroli, prevenciji i lečenju dijabetesa na prirodan način.

Uzroci nastanka metaboličkog sindroma

Smanjena fizička aktivnost, ishrana bogata prostim ugljenim hidratima, mlečnim i mesnim zasićenim masnoćama životinjskog porekla, bez dovoljnog korišćenja voća, povrća i žitarica ključni su razlozi epidemije gojaznosti, metaboličkog sindroma, dijabetes melitus tipa 2  i pridruženih poremećaja, kako kod odraslih tako i kod dece. 

Foto: PHOTOMASTER

 

Metabolički sindrom karakteriše abdominalna gojaznost, hiperinsulinizam, insulinska rezistencija, poremećaji glikoregulacije – dijabetes tipa 2, hipertenzija, hiperlipoproteinemija i rizik za aterosklerozu i vaskularne komplikacije, zbog čega je prevencija pojave ovog sindroma od ključne važnosti. Jedan od načina kako se to postiže je i uravnotežena, balansirana ishrana.

Danas se u pojedinim bolnicama (kao što je Jedinica za ishranu i prevenciju dijabetesa, Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma) mogu pronaći posebno pripremljeni mediteranski jelovnici bogati složenim ugljenim hidratima, dijetnim vlaknima, mononezasićenim mastima i omega-3-polinezasićenim mastima, a siromašni zasićenim mastima životinjskog porekla, a koji se dugi niz godina uspešno primenjuju kod pacijenata sa metaboličkim sindromom i/ili povećanim rizikom od metaboličkog sindroma.

Predavači na skupu Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa

Kroz seriju predavanja nacionalnih i stranih eminentnih stručnjaka predstaviće se najnovija saznanja u oblasti lečenja dijabetesa prirodnim suplementima i odgovoriti na pitanja rapidno-progresivne evolucije u nefarmakološkoj terapiji dijabetesa, inovativnih terapijskih pristupa. Planirano je da se započne sa kratkom istorijom terapije dijabetesa, prati evolucija terapije, a završi se najnovijim farmakološkim postignućima u ovoj oblasti, s posebnim osvrtom na prirodne suplemente i novim klasama antidijabetika koji deluju, pre svega, na etiologiju bolesti.

Foto: Shutterstock

 

Pored prof. dr Itamara Raza, svetski priznatog dijabetologa, na predavanjima i diskusiji međunarodnog skupa Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa, predstaviće se univerzitetski profesori i lekari koji, kroz praksu i naučno iskustvo, decenijama rade na unapređenju terapije dijabetesa i mogućnostima koje pruža prirodna medicina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija