• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.05.2024

18:21

Obeležavanja Svetskog dana inflamatornih bolesti creva 2024. godine

UKUKS

Društvo

Obeležavanja Svetskog dana inflamatornih bolesti creva 2024. godine

Podeli vest

Od zapaljenskih bolesti creva, u koje spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis, u svetu boluje oko 10 miliona osoba. Za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da sa ovom bolešću živi oko 20.000 ljudi. U većini slučajeva bolest se razvija između dvadesete i tridesete godine života, a sve češće se javlja i u dečjem uzrastu.

U pitanju su doživotne hronične bolesti koje, ako se ne otkriju na vreme, mogu dovesti do  ozbiljnih komplikacija. Komplikovani oblici bolesti zahtevaju skupo i dugotrajno lečenje,  ponekad i hirurško lečenje koje podrazumeva odstranjivanje delova creva ili celog debelog  creva. Komplikacija zdravstvenog stanja sa sobom povlači i narušavanje kvaliteta života jer  problemi sa kojima se pacijenti suočavaju daleko prevazilaze samo borbu sa zdravstvenim  poteškoćama, 

Svake godine, Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije (UKUKS), koje je od  skoro promenilo ime u UKUKS - Ljiljan Đaković u čast preminulog osnivača, Ljiljana  Đakovića, organizuje prigodna dešavanja koja između ostalog imaju za cilj podizanje svesti  o ovim oboljenjima u široj javnosti. 

Ove godine UKUKS stavlja u fokus najmlađe pacijente i sve poteškoće sa kojima se oni  suočavaju kroz odrastanje sa teškim hroničnim oboljenjima. 

Ono što odlikuje pedijatrijsku patologiju je da se uz standardne simptome u koje spadaju  veliki broj stolica u toku dana, krvarenje iz creva, gubitk težine, visoka temperatura i bolovi u stomaku javljaju i druge smetnje. To su pre svega usporen rast i razvoj, slabije  napredovanje, smanjena mogućnost i želja za socijalnom komunikacijom među vršnjacima.  Sve ovo ima veliki uticaj na njihov psihički i fizički razvoj i kvalitet života u detinjstvu uopšte.  Zato je ključno da se na male IBD (engl. Inflammatory Bowel Disease) ratnike obrati  posebna pažnja.

Naročit problem predstavlja strah ali i stid koji osećaju po pitanju simptoma, pa ih neretko  zadržavaju za sebe, što je pogotovo slučaj kod dece u periodu puberteta. Tako da na  pregled sa roditeljima odlaze tek par meseci nakon što se simptomi pojave.  

U skladu sa tim Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije i Stetoskop.info medicinski portal, uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, kao i Evropskog udruženja za  Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (EFCCA) pokrenuli su bilbord kampanju koja ima za cilj da  skrene pažnju javnosti baš na decu.  

Od 13. maja na ulicama svih većih gradova u Srbiji, možete videti bilborde sa fotografijama  dečijih stomaka i porukama kojima se skreće pažnja na sve veću zastupljenost ovih bolesti  kod dece.

Ovom kampanjom Udruženje stavlja akcenat na važnost informisanja javnosti o problemima  sa kojima se oboleli mališani suočavaju. Sve u cilju da im se obezbedi sigurna sredina da o  svojim problemima govore, bez straha i stida. Što će im, na kraju, pomoći da dođu do  neophodne nege i podrške.  

Sem bilbord kampanje UKUKS je za osobe sa dijagnozom zapaljenskih bolesti creva (IBD)  uzrasta 16 do 20 godina, u saradnji sa Urošem Rajakovićem, psihologom i psihoterapeutom, organizivalo online psihološke radionice.  

Na radionicama mladi pacijenti su bili u prilici da podele svoje iskustvo prolaska kroz lečenje  i bolest sa drugim pacijentima, da izrazie svoje misli i osećanja povodom bolesti, svoje  potrebe, kao i da nauče tehnike za nošenje sa negativnim mislima i načine da se  emocionalno regulišu.  

Kruna svih dešavanja je konferencija, zakazana za 20. maj na kojoj će govoriti Ass. dr  Mirjana Stojšić, pedijatar gastroenterolog, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine  Vojvodine, Dr Zoran Milenković, gastroenterolog, KBC "Dr Dragiša Mišović - Dedinje", Uroš  Rajaković, psihoterapeut, Centar Krugovi i Olga Mihaljević, predsednica Udruženja za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis Srbije - Ljiljan Đaković.  

Udruženja je kroz predan rad svojih članova ostvarilo brojne ciljeve, konstantno se radi na  edukaciji kako pacijenata tako i njihovih porodica, pa i društva uopšte. 

Pokrenuto je nekoliko inicijativa kao što su IBD podcast i IBD priče u saradnji sa medicinskom  platformom stetoskop.info i IBD savetovalište na portalu lekarinfo.com 

Udruženja i dalje ima cilj da se u Srbiji obolelima od Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa  obezbedi priznavanje invalidnosti. Stepen invalidnosti bi se određivao spram stanja u kom se  pacijent nalazi i takav status bi obolelom poboljšao kvalitet života. To se pre svega ogleda kroz  lakše zapošljavanje, određene privilegije pri posetama zdravstvenim ustanovama, za najmlađe  pacijente značilo bi mogućnost prilagođavanja nastavnog plana i programa zdravstvenom 

stanju…Na kraju, ali ne i najmanje važno, takav status doprineo bi i boljem razumvenju okoline,  kako je u pitanju nevidljivi invaliditet, te je nekada teško objasniti koliko ova stanja mogu biti  ozbiljna onima koji se pre sa istima nisu susreli. 

UKUKS - Ljiljan Đaković nastavlja sa radom sa novom energijom uz predsednicu Olgu Mihaljević i nada se da će u budućnosti biti prilike za još više kampanja i inicijativa kako bi se pacijentima u  Srbiji omogućio što bolji kvalitet života.  

Po rečima preminulog osnivača Ljiljana Đakovića: "Život za peticu!"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija