• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2024

12:36 >> 13:05

Sa deset godina se otisnuo od kuće, oslonjen na sebe u velikoj oskudici! Životni put Miladina Kovačevića je poput onog s filmskog platna! (VIDEO)

Tanjug/Shutterstock

Društvo

Sa deset godina se otisnuo od kuće, oslonjen na sebe u velikoj oskudici! Životni put Miladina Kovačevića je poput onog s filmskog platna! (VIDEO)

Podeli vest

Vest da nas je napustio direktor Republičkog zavoda za statistiku - Miladin Kovačević veoma je rastužila građane.

Pre nekoliko meseci Miladin je bio gost "Podkasta" na Informer televiziji gde je govorio o kako o svom životu, tako i profesionalnim dostignućima. 

- Šira javnost me je upoznala daleke 1986. godine, s obzirom na to da sam tada u Jugoslaviji bio šef odeljenja za Statistiku stanovništva. Od devedesetih godina sam bio neprekidno prisutan. Bio sam prisutan u visokoj politici, ali nikada nisam zauzimao funkcije, iako sam bio na vrhu tada značajne partije - Srpski pokret obnove. Nakon 6. oktobra sam napustio taj pokret i posvetio se stručnim poslovima. Trenutno sam i član Saveta guvernera Narodne banke, predsednik Odbora za reviziju Narodne banke Srbije - govorio je tada Kovačević, a potom se osvrnuo i na to kako provodi slobodne dane.

Foto: Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

- Privatno sam blizak sa ljudima sa kojima sarađujem, ali se ne posećujemo po kućama. Sa prijateljem izađem u kafanicu koja se zove "Dokolica", pa moj sin ume da kaže - "Vi ste matori hipsteri". Nisam znao šta znači ta reč, pa sam pogledao u rečniku. Noam Čomski je to definisao kao neke moderne egzistencijaliste. Matori hipsteri koji sede u Dokolici - zanimljivo! Uz posao uvek ide i neko druženje. To se danas zove "timbilding". U kafani najviše volim kako bi ih nazvali ljudi - "romske" pesme - pričao je tada u dahu Kovačević, a potom se prisetio i kako je izgledalo njegovo detinjstvo. 

- Rođen sam u zabačenom selu, na granici Hercegovine i Crne Gore, ono se zove Kazanci. Imalo je samo trideset domaćinstava, u tom selu se rodila i moja majka. U Nikšiću sam učio školu od prvog do petog razreda. Moj otac je bio pismen, a nije završio nijedan razred, deda je želeo da ga školuje, ali je on bio ekspremno nemiran. Iz rata je izašao čitav, zato što je ranjen, pa se povukao. Italijanski lekari su ga izlečili. Sa deset godina sam otišao od kuće da bi se školovao, nisam u tom mestu mogao ni da se opismenim. Otišao sam za Nikšić, stric i strina su me prihvatili. Bila je oskudica velika, i gladi je bilo, ali sam brzo prebrodio taj sentiment za kućom i porodicom. Bio sam oslonjen na sebe i najbolji đak u školi. Sa vladanjem nikada nisam bio primeran. Stalno sam menjao škole, a na studije sam došao u Beograd. Na ono što se meni dogodilo, gledam kao na sreću i benefit. Moji roditelji su bili ambiciozni ljudi, žrtvovali su sve - sa setom je govorio pred publikom Informer televizije. 

Foto: Masha Bandjur

 

Kovačević je decembra prošle godine tokom javnog istupanja govorio o napadu opozicije pred izbore.

- Mene su udarali i gurali, i na trotoaru su me srušili. Pao sam na leđa, imam bolove u predelu kičme. Moraću da idem na preglede, ali nekako sam uspeo zahvaljujući saradnicima da se vratim nazad u zgradu.

Podsetimo, Miladin Kovačević je diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu – Odsek za matematiku, opšti smer i matematičke strukture – 1976. godine. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1978. Doktorsku disertaciju je odbranio 1984. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija