• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.05.2024

18:14

Stravična sudbina sestara Čuljak! U jami su preživele na  - 27, sedam dana, izgubile noge, a onda se dogodilo čudo! (VIDEO)

Youtube printsreen

Društvo

Stravična sudbina sestara Čuljak! U jami su preživele na - 27, sedam dana, izgubile noge, a onda se dogodilo čudo! (VIDEO)

Podeli vest

Zahvaljujući čistoj sreći, uspele su da prežive. Život dve sestre se drastično promenio tokom jedne noći

Nesreća koja ih je zadesila 6. januara 1985. godine, dok su bile srednjoškolke u Bogodolu, digla je celu bivšu Jugoslaviju na noge.

Te kobne zime sestre Šima i Draženka Čuljak krenule su pešice iz Bogodola, gde su živele sa bolesnim ocem i bratom, u posetu majci Radici koja je radila u Mostaru. Bura i visoki snežni nanosi sprečili su ih da pređu preko Goranaca, pa su odlučile da pešače prema Širokom Brijegu.

Hodajući kroz mećavu i boreći se sa snegom, upale su u provaliju u koju se ni za najlepšeg vremena ne bi moglo sići bez planinarske opreme.

Nisu uspele da se izvuku grebući noktima po ledu. Priljubljene jedna uz drugu, pokušavale su da se ugreju. Imale su samo pantalone i teksas jakne, dok je temperatura bila -27 stepeni. Pokušale su da se pokriju listovima knjiga, ali njihova tela tresla je groznica. Jedinu utehu nalazile su u molitvi. Beznadežno su sedam dana zvale pomoć, piše Jabuka.tv.

Čobanice su čule njihove bolne povike, ali zbog tadašnjeg aktuelnog "ukazanja u Međugorju", odlučile su da zadrže za sebe te neobične dozive.

Sedmog dana, lovci Drago, Krešo i Rade Čavar čuli su vapaje u pomoć. Okretali su se u krug, ali nisu ništa videli. Kako je mrak počeo da pada, lovci su otišli do najbližih kuća. Kada su ispričali šta su čuli i kada su to potvrdile čobanice, vratili su se na mesto odakle su dopirali povici. Spustili su konopce u provaliju i izvukli dva promrzla ženska tela.

Nisu pokazivale znakove života i hitno su prebačene u KB Mostar, a potom na VMA u Beograd. Nakon operacije, obe noge su amputirane Draženki i Šimi. Ipak, u svakoj nesreći ima i sreće, koja je bila naklonjena i Draženki i Šimi. Tokom lečenja u Beogradu, upoznale su najveće ljubavi svog života.

Šima je upoznala Milu, koji je dolazio u posetu majci, i dogodila se ljubav na prvi pogled. Draženka je upoznala Gojka, koji je doživeo tešku nesreću zbog koje su mu takođe amputirane obe noge. Šima se 1990. godine preselila u Kanadu, a Draženka je to učinila tri godine kasnije. Poslate su uspešne poslovne žene. Šima kao računovođa i profesionalni ronilac, dok je Draženka završila fakultet informatike.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija