• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

05.06.2024

10:03

Pooštren epidemiološki nadzor zbog opasne zaraze! "Batut": Svi novi slučajevi iz Beograda, ispituju se kontakti

Shutterstock

Društvo

Pooštren epidemiološki nadzor zbog opasne zaraze! "Batut": Svi novi slučajevi iz Beograda, ispituju se kontakti

Podeli vest

Male boginje još ne jenjavaju u Srbiji. U poslednjih 7 dana morbile su potvrđene kod još 8 osoba u našoj zemlji, i svi su iz Beograda, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Po njemu, od početka godine a zaključno sa 2. junom male boginje su dijagnostikovane kod ukupno 114 osoba. U Srbiji su i dalje na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora, koje traju od 7. februara, a tako će biti sve do isteka perioda dvostruke inkubacije nakon poslednjeg registrovanog slučaja malih boginja.

Najnoviji izveštaj pokazuje i da je povećan broj sa komplikacijama u vidu upale pluća, sa 5 na 7.

U Beogradu najviše obolelih

U Beogradu je registrovano 76 slučajeva morbila u okviru epidemije koja je prijavljena 22. februara. Pored toga morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske. Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod sedmoro obolelih.

Novi Sad

U novom Sadu registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila - 13. februara, 23. aprila, 16. maja i 20. maja.

Obolele osobe su starije od 30 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a tri su nepoznatog vakcinalnog statusa.

Stara Pazova

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.februara 2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano.

Severnobanatski okrug

Kod nevakcinisanog deteta od 13 meseci, male boginje su potvrđene 25. februara.

Bor

Morbile su dijagnostikovane 29. februara kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

Kolubarski okrug

Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila.

Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija 2. aprila 2024. godine.

Sve obolele osobe su starije od 25 godina, pri čemu su dve vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Kod jedne obolele osobe došlo je do komplikacije u vidu upale pluća.

Vranje

Male boginje su registrovane kod dve osobe starije od 40 godina.

Jedan laboratorijski potvrđen i jedan epidemiološki povezan sa potvrđenim slučajem, u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 11. aprila 2024. godine.

Obolele osobe su starije od 40 godina i nepoznatog su vakcinalnog statusa.

Niš

U Nišu je od malih boginja obolelo 9 osoba, kod sedmoro nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do četiri godine i dve odrasle osobe starije od 45 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Dva slučaja registrovana u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 24. aprila 2024. godine, a sedam u okviru epidemije u predškolskoj ustanovi koja je prijavljena 4. maja 2024. godine.

Novi Pazar

I u Novom Pazaru je prijavljena epidemija zbog ove zarazne bolesti i to 7. maja 2024. Obolele su tri osobe, nevakcinisane, uzrasta od 15 meseci do četiri godine.

Simptomi

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa malih boginja u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7 do 18 dana, dolazi do:

pojave povišene telesne temperature
sekrecije iz nosa
kašlja
konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci).

Nabrojani simptomi malih boginja traju 2 do 4 dana, posle čega dolazi do:

skoka telesne temperature (preko 40°C)
pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu
ospe se potom šire na trup i ekstremitete

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe, objašnjavaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51