• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.06.2024

10:15

Dama, najmlađi doktorant i ekspert za dronove: Lidija Tomić je inženjerka godine!

Tanjug

Društvo

Dama, najmlađi doktorant i ekspert za dronove: Lidija Tomić je inženjerka godine!

Podeli vest

Inženjerka vazdušnog saobraćaja Lidija Tomić, proglašena je za Inženjerku godine za 2024. godinu u Srbiji.

Ona je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija - Vazduhoplovnoj akademiji i početkom ove godine odbranila je prvi doktorat u istoriji srpskog vazduhoplovstva koji razmatra dronove kao pretnju po bezbedno odvijanje civilnog vazdušnog saobraćaja.

Mlada Lidija je na početku razgovora otkrila danije očekivala ovu nagradu i pohvalila svoj tim mladih inženjerki.

- Zaista nisam očekivala zato što smo od prvog dana razmišljali da smo svih deset zapravo Inženjerke godine na jednom veoma specifičnom i bitnom zadatku, a to je da kroz naše primere približimo mladim devojkama naše pozive i kako je izgledao naš dosadašnji put. Definitivno hvala na priznanju, ali moje inženjerke, ostalih devet devojaka smo zapravo Inženjerke godine u Srbiji za 2024. godinu - rekla je skromno Lidija.

Foto: Tanjug

 

Izbor inženjerke godine u Srbiji je organizovan drugi put, u organizaciji Privredne komore Srbije, Simensa i Udruženja "Inženjerka godine", kako bi se inspirisale mlade žene za studije u oblasti STEM (nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike) i buduću karijeru u toj branši.

Nakon prijave koja je otvorena 14. marta, odabrano je 10 finalistkinja, a o tome ko će poneti titulu "Inženjerke godine" za 2024. odlučivala su četiri žirija: finalistkinje, predstavnici mediji, učenici i profesori srednjih škola, kao i predstavnici organizatora i partnera.

Učestvovalo 80 kandidatkinja

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović je rekao da je kuća srpske privrede ove godine podržala oko 80 kandidatkinja koje su kompanije kandidovale za izbor Inženjerke godine.

- Napravili smo iskorak u odnosu na prošlu godinu. Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji, živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ako nemamo inženjere koji to mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke, jer je daleko iznad proseka u svetu i u Evropi - rekao je Vesović u PKS.

Foto: Tanjug

 

Kaže da je na globalnom nivou opao broj inženjerki za jedan odsto u prethodnih nekoliko godina, što kod nas nije slučaj.

- Neophodno je da imamo inženjerke da bi privreda mogla da napreduje i zato poručujemo kompanijama da omoguće posebno damama da usklade privatni život i karijeru jer to daje rezultate - napominje on

Jedna od najuticajnijih poslovnih žena u regionu, generalna direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar, poručila je ženama da trud i istrajnost uvek donose rezultate, kao i da su strast i predanost ključni faktori za postizanje uspeha.

- Budite uporne i ne odustajte od svojih snova - to su rekle sve naše finalistkinje. Zajedničko im je i da su sve istakle da je moć u znanju koje je glavni kriterijum za uspeh u profesiji - rekla je ona.

Foto: Tanjug

 

Ukazala je na značaj celoživotnog učenja u bilo kojoj oblasti i istakla da znanje podstiče tehnološki napredak.

Rekla je da su u Sloveniji do sada imali šest izbora Inženjerke godine, dva u Hrvatskoj i dva u Srbiji, tako da je bilo 100 finalistkinja, a da je stiglo ukupno oko 500 prijava u sve tri zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija