• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.06.2024

10:15

Deca iz Smedereva i Beograda u petodnevnoj poseti Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Informer

Društvo

Deca iz Smedereva i Beograda u petodnevnoj poseti Republici Srpskoj i Crnoj Gori

Podeli vest

“Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano seje i žanje: mi žanjemo što su sejali naši preci, a sejemo da imaju šta žeti naši potomci”, poruka je sa kojom je pedesetoro učenika iz osnovnih škola "Jovan Popović" iz beogradske opštine Palilula i "Dositej Obradović" iz Smedereva, u pratnji nastavnika, krenulo u šestodnevnu posetu Hercegovini i Crnoj Gori, tokom koje će se upoznati sa istorijom i tradicijom ovih krajeva.

Srećan put i ostvarivanje čvršćih veza sa domaćinima, isprativši ih iz Beograda, poželeo im je Miroslav Ivanović, predsednik opštine Palilula.

Poseta će trajati od 6. do 11. juna, a tokom šest dana učenici iz Srbije će obići Podgoricu, Manastir Ostrog, Nikšić, Trebinje, Prebilovce, Gacko.

-Plan je da u Podgorici učenike ugosti predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, zatim će obići grad i nastaviti put do Manastira Ostrog, gde će se pokloniti moštima Svetog Vasilija. Tu će prespavati i naredno jutro biti na Svetoj liturgiji, a  nakon toga će obići Nikšić i posetiti vladiku Metodija. Zatim nastavljamo put ka Trebinju - rekao je Dejan Stošić, veliki prijatelj Hercegovine i Republike Srpske, organizator putovanja.

On je istakao da je u Trebinju predviđen obilazak Starog grada, poseta Muzeju Hercegovine, Hercegovačkoj Gračanici, manastirima Tvrdoš i Duži i Mrkonjićima.

-Posetićemo i Prebilovce i Manastir Žitomislić. U Trebinju će učenici spavati tri noći, a biće smešteni u Domu učenika. Petog dana krećemo za Gacko, gde ćemo, takođe, imati prenoćište i narednog dana se vraćamo za Beograd i Smederevo - pojasnio je Stošić.

Foto: Informer

 

Ovo je treći put da deca iz Srbije, na inicijativu Dejana Stošića, odlaze u posetu Republici Srpskoj, sada  i Crnoj Gori. On je organizator i uzvratnih putovanja, pa će i ove godine, povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, deca iz Hercegovine boraviti u Srbiji od 12. do 17. septembra, a pridružiće im se i njihovi vršnjaci iz Crne Gore. 

-Republika Srbija je matica oko koje se okuplja ceo srpski narod, naročito iz regiona, a iako geografska granica, reka Drina ne treba da bude nešto što nas razdvaja. Cilj ovih poseta jeste bolje upoznavanje naših potomaka, najmlađih generacija, sa svime što nas spaja, a zajednička nam je cela istorija, zajednička nam je sadašnjost, i zajedno treba da gledamo u budućnost. Ko može bolje da radi na učvršćivanju tih veza, nego pokolenja koja dolaze. A da bi u tome uspeli, treba da se međusobno druže, upoznaju jedni druge, ali i podneblja iz kojih dolaze, kao i sve one ključne tačke na kojima počivaju naša duhovnost, tradicija i državnost. Da ne strepimo od vremena koja dolaze, jer znamo da srpski narod ostaje na sigurnim temeljima – objašnjava Stošić motiv za iniciranje i organizovanje ovih putovanja.

Ističe da se godinama unazad trudi da izgradi mostove između Srbije i durgih prostora na kojima živi srpski narod, te da je uvek zadovoljan kada može da, makar jednom aktivnošću, doprinese što čvršćem povezivanju matice Srbije sa srpskim narodom u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija