• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

26.06.2024

09:33

Počelo je podnošenje lista želja za upis u srednje škole: Konačna lista 29. juna, evo kako je učenici popunjavaju

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Počelo je podnošenje lista želja za upis u srednje škole: Konačna lista 29. juna, evo kako je učenici popunjavaju

Podeli vest

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas i sutra mogu putem portala Moja srednja škola ili direktno u školi da podnesu listu želja za upis u srednju školu.

Konačna lista želja biće objavljena 29. juna, a rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće dostupni 2. jula.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, ističe da učenici mogu da izaberu do 20 škola i obrazovnih programa elektronskim putem, uz mogućnost da promene svoj izbor ako uoče grešku. Nakon podnošenja lista, sledi provera, a zvaničan upis u srednje škole počinje 2. jula, preneo je Tanjug.

Kako se popunjavaju liste želja

"Tu se često pravi greška šta je šta. Roditelji često misle da je škola isto što i obrazovni profil, ali to nije slučaj. Jedna škola može imati više obrazovnih profila. U nekim školama imate više obrazovnih profila, recimo gimnazije mogu imati prirodni, društveni i opšti smer. A svaki od tih obrazovnih profila može da upiše određeni broj učenika. Na osnovu toga formira se koliko je bodova potrebno da se neki obrazovni profil upiše", rekao je ranije za Blic Darko Eger direktor OŠ "Kneginja Milica".

Samo popunjavanje liste želja potrebno je uraditi racionalno, jer se svi podaci sa popunjenih lista želja unose u program Ministarstva prosvete koji potom raspoređuje decu tamo gde ima mesta, a na osnovu njihovog uspeha, ali i potražnje za tim obrazovnim profilima.

Prema podacima Ministarstva prosvete, na završni ispit u junskom roku izašlo je je 64.437 ili 99,64 odsto učenika osmog razreda i 68,55 odsto tj. 1.070 odraslih koji pohađaju osnovno obrazovanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija