• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.07.2024

10:39

Počinje upis u srednje škole: Evo za koju struku vlada najveće interesovanje!

Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

Počinje upis u srednje škole: Evo za koju struku vlada najveće interesovanje!

Podeli vest

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević izjavio je da danas počinje upis u srednje škole, kao i da najveće interesovanje vlada za obrazovnim profilima medicinske struke, pre svega u unutrašnjosti Srbije

On je rekao da su u Beogradu i Novom Sadu najtraženije gimnazije.

On je objasnio i da učenici mogu da se upišu neposredno u srednjim školama i da predaju svoja dokumenta danas i sutra od 8 do 15 časa, a elektronskim putem, preko Portala "Moja srednja škola" mogu to da obave do 6. jula.

- Za ispunjenost zdravstvenih zahteva je uslov za upis na određene obrazovne profile, a lekarsko uverenje je nepohodan dokument koji se prilikom upisa prilaže. Ukoliko učenik ima lekarsko uverenje u papirnoj formi koje se razlikuje od statusa na Portalu Moja srednja škola, potrebno je da upis izvrši u srednjoj školi gde je raspoređen, u terminima kada je to predviđeno - rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, u prvom krugu je raspodeljeno nešto više od 59.000 mesta od 64.000 koliko je učenika polagalo završni ispit.

- Učenici koju su neraspoređeni, to je negde oko 1.500 mogu da podnesu liste opredeljenja danas preko Portala, odnosno u svojim osnovnim školama da bi mogli da konkurišu na prestala mesta - rekao je Blagojević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Dodaje da je u prve tri želje upisano negde oko 82 odsto, taj postotak je negde već godinama isti, što znači da učenici dobro planiraju, da su svesni bodova koje su ostvarili.

- Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta - rekao je Blagojević.

Kako je ranije rekla ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, u prvom krugu raspoređeno je 59.091 učenika, a u jednu od prve tri želje raspoređeno je 81,43 odsto učenika.

Ona je rekla da u četvorogodišnje obrazovne profile može da se upiše ukupno 48.966 učenika, od čega u gimnazije 15.108, a u trogodišnje obrazovne profile 10.125 učenika.

Ministarka je istakla da posle prvog upisnog kruga neraspoređenih učenika, njih 1.524, ima mogućnost da se u drugom upisnom krugu upišu na preostala slobodna mesta.

- U četvorogodišnjim profilima preostalo je 7.866 mesta, dok je u trogodišnjim taj broj je 3.783 - rekla je ona.

Za sve one učenike koji iz zdravstvenih i objektivnih razloga nisu polagali završni ispit u junskom roku, moći će to da urade 14, 15. i 16. avgusta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija