• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.07.2024

12:38

Đedović Handanović: Usled nevremena sve ekipe u pripravnosti, u toku otklanjanje prekida

Masha Bandjur

Društvo

Đedović Handanović: Usled nevremena sve ekipe u pripravnosti, u toku otklanjanje prekida

Podeli vest

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je danas gostujući na televiziji „Happy“ da su usled jakog nevremena sve ekipe širom zemlje u stanju pripravnosti i da otklanjaju prekide u snabdevanju električnom energijom

Ona ističe da je situacija sa snabdevanjem u Beogradu se stabilizovala.

- Tokom noći došlo je do prekida pošto je trafostanica kod Bogoslovije pogođena jakim nevremenom ali je brzo uspostavljeno snabdevanje iz alternativnih pravaca. Jutros je najkritičnije u području Banata ali su sve ekipe i dispečerski centri u pripravnosti i intervenisaće čim nevreme prođe. Svedoci smo da u poslednje vreme tokom letnjih meseci imamo vremenske nepogode koje utiču na snabdevanje, ali i da imamo povećanju potrošnju. Kada temperature prelaze 30 stepeni potrošnja je veća za 30 do 40 odsto i približava se potrošnji tokom zime - rekla je ona.

Đedović Handanović je naglasila da je neophodno da se nastavi sa ulaganjima u jačanje i modernizaciju distributivne mreže koja su istorijski najveća do sada.

- Ponosna sam što smo za kratko vreme obnovili više od 2.500 kilometara niskonaponske mreže, zamenili više od 730 transformatora i ugradili više od 320.000 pametnih brojila. Radimo i na automatizaciji i digitalizaciji kako bismo smanjili gubitke i osigurali stabilnije snabdevanje - rekla je ministarka.

Foto: facebook/printscreen

 

Kada je u pitanju kolaps elektroenergetskog sistema koji se nedavno dogodio u regionu, ministarka je istakla da Srbija osnažuje interkonekcije sa susedima koje omogućavaju stabilnije snabdevanje u takvim situacijama.

Ministarka je istakla da je Vlada prošle godine usvojila plan razvoja energetske infrastrukture do 2030. godine prema kojem su predviđena ulaganja od 15 milijardi evra u energetski sektor.

- Potrebe za električnom energijom rastu zbog čega treba da povećamo proizvodne, distributivne i prenosne kapacitete - rekla je Đedović Handanović.

Đedović Handanović je govoreći o energetskoj tranziciji istakla da su za nju neophodne kritične mineralne sirovine, među kojima je i litijum i da je licemerno što su na protest protiv Rio Tinta u Loznici pozivali upravo oni koji su svoju zemlju dobrovoljno prodali kompaniji.

- Milan Petković, otac Nebojše Petkovića koji je lider u navodnoj odbrani Jadra, uzeo je ogroman novac i prodao svoje imanje. Dobrovoljno su prodali imanje, a onda organizovali protest protiv kompanije kojoj su imanje prodali. Njegova supruga pokušala je na jednoj televiziji da se pozove na bolest svekra i svekrve kako bi opravdala kupoprodajni ugovor sa ovom kompanijom navodeći da su bili dementni, dok je ugovor overen kod notara. Vređa svoju porodicu po medijima zarad sopstvenih interesa, a onda se prikazuje kao bastion nekakve borbe. Takođe, Zlatko Kokanović želeo je da proda zemlju kompaniji, ali nije uspeo jer u tom području nije bilo potrebe za otkupom. U papirima jasno možemo da vidimo da je Kokanović potpisao saglasnost, zajedno sa svojim bratom Zvonkom, za prodaju imanja. Kako su ti pregovori propali, s obzirom na to da rudnik nije planiran na delu gde braća Kokanović imaju posed, Zlatko je krenuo u opozicionu borbu. Ista situacija kao i sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom koji je nije uspeo da sagradi mini hidroelektranu pa je postao njihov najveći protivnik - rekla je ministarka.

Foto: Masha Bandjur

 

Ministarka je rekla da je jedini cilj protesta borba protiv aktuelne vlasti, kao i da je to građanima sad postalo jasno. 

- Nažalost nije u pitanju nikakva borba za bolju životnu sredinu, već samo protiv vlasti. Ljudi razumeju kakvu šansu za razvoj imamo, a koliko imaju poverenja u ljude koji su na čelu države pokazali su i na lokalnim i na parlamentarnim izborima - navela je ona.

Đedović Handanović je navela da će sve zemlje bogate kritičnim mineralnim sirovinama iskoristiti svoja prirodna bogatstva. 

- Sigurna sam da ni jedna zemlja poput Nemačke, Češke, Velike Britanije, Portugala, Čilea i Argentine neće propustiti šansu da iskoriste prirodne potencijale kojim raspolažu, a naročito evropske zemlje. Mi možemo da se pohvalimo da imamo čak 17 odsto svih rezervi litijuma u Evropi dok bismo zahvaljujući zaokruženom lancu vrednosti dali doprinos BDP-u od čak 18 odsto. Treba da budemo mudri, da iskoristimo svoju poziciju i nastavimo da se razvijamo uz poštovanje svih najviših evropskih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine i rudarstva, da dođemo do najboljih tehničkih rešenja koja će zaštititi okolinu - rekla je Đedović Handanović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!
Live TV

Kompliment je reći Srbinu da je četnik! Ne mislim da ikoga može oštetiti zabrana ulaska u Hrvatsku!

Poslanik u hrvatskom parlamentu Miro Bulj napao je juče predsednika Srbije Aleksandra Vučića nazivajući ga četnikom, a sve iz razloga što je podsetio na ustaške zločine počinjene nad Srbima. Dan ranije, Bulj je uputio u proceduru zaključak kojim bi se svi poslanici u crnogorskom parlamentu koji su glasali za Rezoluciju o genocidu u Jasenavcu proglasili za "persone non grata", odnosno da im se zabrani ulazak u Hrvatsku. Ove skandalozne izjave za Informer je komentarisao lider Srpske desnice Miša Vacić tokom gostovanja u "Info jutru".

04.07.2024

10:34

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija