• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.07.2024

07:10

Lekarska opravdanja prodaju na Tik-Toku! Ponude za kupovinu lažnih potvrda preplavile internet

pritnskrin

Društvo

Lekarska opravdanja prodaju na Tik-Toku! Ponude za kupovinu lažnih potvrda preplavile internet

Podeli vest

Lekarska opravdanja se uveliko prodaju na Tik toku, a nesavesni đaci već se interesuju za ove lažne potvrde, iako je do školske godine ostalo mesec i po dana.

U videu koji odnedavno kruži navodi se da važeća potvrda za odsustvo učenika iz škole košta svega 200 dinara. U opisu objave se navodi da se dostava opravdanja "radi po čitavoj Srbiji", kao i da je do sada obavljeno "više od 40 saradnji bez ijedne žalbe". Ovaj video prikupio je više od oko 20.000 lajkova, 2.500 čuvanja i više od 8.000 deljenja za samo nekoliko dana.

Ni komentari đaka nisu izostali, pa se tako mogu izdvojiti "kritike" na račun algoritma aplikacije - jer se video korisnicima prikazao "tek kad se završila školska godina".

- Trebaće mi za sledeću godinu, molim vas nemojte da prestanete da radite - napisao je jedan od korisnika društvene mreže.

Ne prolazi svuda

Bilo je i onih koji su najavili da će redovno kupovati opravdanja od septembra, ali i korisnika koji su istakli da u pojedinim školama znaju za ovu vrstu prevare.

- U Medicinskoj školi ovo ne prolazi, makar u mojoj. Razredna zna svaki pečat, boju hemijske i iz koje bolnice potiče opravdanje - napisao je još jedan tiktoker.

Foto: Shutterstock

 

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola za Informer navodi da se prosvetni radnici svakodnevno susreću sa falsifikovanim opravdanjima. Kako objašnjava, malo je nastavnika koji se se bave validnošću ovih dokumenata.

- Verujte, osim što ih prodaju na internetu, njihova prodaja se obavlja i u školskim dvorištima. Time se bave, a to znam i iz iskustva, i dobri đaci. Često se dešava da oni skeniraju taj dokument, a potom ga u programu preprave kako im odgovara. Jedino rešenje da se ovakvim stvarima stane na put jeste da se opravdanja daju isključivo kod odabranog lekara na opštini na kojoj se nalazi škola. Siguran sam da bi se u tom slučaju situacija promenila i da bi se teže dolazilo da opravdanja, što bi smanjilo i izostajanje. Takođe, ja sam za to da isključivo roditelji donose opravdanja - kaže Antić.

Proveriti lekare koji izdaju opravdanja

Osnovnom pretragom na internetu, na sajtu Lekarske komore Srbije mogu se naći spiskovi lekara, ali i brojevi licenci, pa se i na taj način može proveriti da li lekar čije ime stoji na pečatu opravdanja ima licencu. S druge strane problem predstavljaju opravdanja koja se dobijaju "na lepe oči" ili kroz poznanstva sa lekarima. Prosvetni radnici se žale da nisu u mogućnosti da ocenjuju validnost dokumentacije, niti da su edukovani da tumače validnost dokumenata.

Foto: Shutterstock

 

Bez posledica

Unija srednjoškolaca Srbije ukazuje da prodaja važećih lekarskih opravdanja već dugi niz godina predstavlja problem u obrazovanju. Kako su naveli, nadaju se da će Ministarstvo prosvete preuzeti mere neophodne za rešavanje ovog problema.

- Činjenično je stanje da je, godinama unazad, aktivno prodavanje opravdanja od strane privatnih zdravstvenih ustanova, licenciranih lekara, kao i pojedinaca koji su se domogli overenih opravdanja bez ličnih podataka. Takva važeća opravdanja prećutno kruže grupama mladih i njihovim školama, ali bez ikakvih posledica po one koji takva opravdanja distribuiraju u širu javnost - naveli su iz Unije srednjoškolaca Srbije.

Podsetili su i da se u Srbiji ne radi dovoljno na razvoju strategija za podršku mentalnog zdravlja učenika, kao ni na primerima dobre prakse.

- Kao alternativno rešenje svojih problema srednjoškolci vide izostajanje iz škole, odnosno (ne) svesno udaljavanje od problema.  - dodali su iz Unije srednjoškolaca Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)
Live TV

Tramp isplanirao atentat na samog sebe? Slika nakon ranjavanja deluje kao da je izrežirana! (VIDEO)

Jedan od scenarija je da je atentat na Trampa organizovao jedan mladić, ali sa druge strane, teorija je da je to organizovao sam Tramp kako bi obezbedio svoju pobedu na izborima. Obe teorije imaju smisla i obe imaju relativno adekvatne argumente. Šta je bliže istini? Na tu temu u "Info danu" govorili su prof. dr Ivan Pajović, ekonomista i bivši dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija.

15.07.2024

16:35

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52