• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.07.2024

16:23

Ako se razbolite na letovanju u inostranstvu, ovo morate znati! Srpska zdravstvena knjižica važi u ovim zemljama!

Shutterstock

Društvo

Ako se razbolite na letovanju u inostranstvu, ovo morate znati! Srpska zdravstvena knjižica važi u ovim zemljama!

Podeli vest

Ako uskoro krećete na letovanje, poslovni put ili turističku posetu inostranstvu, obratite pažnju.

 U određenim zemljama u inostranstvu zdravstvena knjižica Srbije važi, s tim što je neophodno obaviti proceduru da biste na putovanju dobili medicinsku pomoć o trošku države.

Letovanje na prvu pomisao jeste plaža, sunce, talasi, pesak, uživancija. Ali zdravstveni problemi nažalost ne dešavaju se samo kad smo kod kuće već i kad odemo na more ili generalno otputujemo negde.

Dobra stvar u svemu je što srpska zdravstvena knjižica važi u određenim zemljama u inostranstvu mada to mnogi ne znaju, a malo je poznato i šta to konkretno znači.

Foto: Shutterstock

 

Zdravstveno osiguranje

Za početak iz RFZO navode da Srbija ima bilateralni ugovor o socijalnom osiguranju sa više država koji obuhvata i oblast zdravstvenog osiguranja. U pitanju su:

Austrija
Belgija
Bosna i Hercegovina
Bugarska
Holandija
Italija
Luksemburg
Mađarska
Severna Makedonija
Nemačka
Rumunija
Slovačka
Francuska
Hrvatska
Crna Gora
Češka
Slovenija
Turska
Tunis
Poljska
Velika Britanija
kanadska provincija Kvebek
Danska
Norveška
Švedska

U tim državama osiguranici iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć kako bi se otklonila neposredna opasnost po život i zdravlje osiguranih lica. A da bi se ta pogodnost za srpske turiste i ostvarila, treba proći određenu proceduru.

"Da bi za vreme boravka u inostranstvu mogli da koriste pravo na hitnu medicinsku pomoć o trošku RFZO, osiguranici pre polaska na put treba da dobiju mišljenje izabranog lekara kojim dokazuju da ne boluju i da u poslednjih 12 meseci nisu bolovali od akutnih ili hroničnih bolesti za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nisu u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge", navode iz RFZO.

Dakle, prvi korak je da od lekara dobijete potvrdu da ne bolujete od neke bolesti za koju je potrebno duže lečenje.

Obrazac potvrde o zdravstvenom stanju koji popunjava izabrani lekar možete preuzeti na sajtu RFZO.

Drugi korak je da to mišljenje lekara i važeću zdravstvenu knjižicu dostavite nadležnoj filijali RFZO da biste dobili potvrdu koju nosite sa sobom na put.

Potvrda važi 90 dana

"Ta filijala RFZO vam izdaje potvrdu (dvojezični obrazac) sa kojom idete na put i koja važi 90 dana. Potvrda važi za turističko putovanje, službeni put, kada je osiguranik upućen od poslodavca na stručno usavršavanje ili specijalizaciju, na školovanje ili kada putuje na školovanje ili stručno usavršavanje koje finansira sopstvenim sredstvima. Potvrda ne pokriva ciljano lečenje u inostranstvu".

Ispostavlja se da nije samo letovanje pokriveno ovim sporazumom, kako mnogi misle, već i sva putovanja generalno, osim konkretnog lečenja u inostranstvu.

Tu potvrdu je neophodno predati nadležnom licu u slučaju zdravstvenog problema.

Kako kažu iz RFZO, ako se desi hitan medicinski slučaj, potvrdu koju ste dobili u Srbiji (dvojezični obrazac) dajete nosiocu inostranog zdravstvenog osiguranja u mestu boravka, tj. državnoj zdravstvenoj ustanovi u zemlji u koju ste otputovali. Privatne zdravstvene ustanove u inostranstvu ovim sporazumom nisu obuhvaćene.

"U toj državnoj zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu će vam izdati dokument na osnovu kojeg imate pravo na hitnu medicinsku pomoć u ustanovama iz sistema javnog zdravlja države u kojoj boravite. Osiguranik RFZO eventualno plaća participaciju pod istim uslovima kao i osiguranici države u kojoj boravi".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!
Live TV

Strategija celog regiona je provociranje Srbije! Dojučerašnje komšije targetiraju Srbe i traže njihovu satanizaciju!

Kabinet srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željke Cvijanović uputio je urgentan dopis ministru spoljnih poslova u Savetu ministara BiH, Elmedinu Konakoviću, u kome traže da hitno i bez odlaganja odobre dolazak i prelet helikoptera MUP Srbije da bi pomogao u gašenju požara na području opštine Gacko, te da tako pokaže odgovornost prema ljudskim životima. Ovim povodom gosti "Info jutra" Informer televizije bili su profesor dr Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i analitičar i politikolog Ljuan Koko.

17.07.2024

12:34

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)
Live TV

Strašno je to što pripadnica tajne službe nije umela da vrati pištolj u futrolu! Nemoguće je da Ukrajinci izvrše atentat na Putina! (VIDEO)

Kandidat za predsednika Amerike Donald Tramp nedavno je bio meta atentata koji je, pukom srećom, preživeo bez težih povreda. Da li je moguće da sličan napad zadesi i ruskog predsednika Vladimira Putina? Odgovor na ovo pitanje davala je Marina Galogaža, predsednica Udruženja sunarodnika Rusije, tokom gostovanja u "Info jutru" televizije Informer.

17.07.2024

10:02

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!
Fudbal

Sprema se bomba! Gigant spremio 20 miliona evra za Srbina!

Italijanski velikan Milan blizu je dogovora sa Strahinjom Pavlovićem (23), ali on po svemu sudeći neće biti jedini Srbin koji stiže na "San Siro", pošto je slavni klub započeo pregovore sa Udinezeom oko transfera Lazara Samardžića (22)!

17.07.2024

13:52

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija