• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2024

19:56

Na ovaj način možete debelo da uštedite! Ovu caku mnogi ne znaju: Evo kako da korišćenje klime ne košta kao Svetog Petra kajgana!

Pixabay/Shutterstock

Društvo

Na ovaj način možete debelo da uštedite! Ovu caku mnogi ne znaju: Evo kako da korišćenje klime ne košta kao Svetog Petra kajgana!

Podeli vest

Klima-uređaji su popularan izbor za osvežavanje tokom toplotnih talasa, ali istovremeno su i veliki potrošači električne energije.

Računanje potrošnje klima-uređaja nije tako jednostavno kao što se često misli, jer ne možemo jednostavno množiti snagu uređaja sa brojem radnih sati. Klima-uređaji su popularan izbor za osvežavanje tokom toplotnih talasa, ali istovremeno su i veliki potrošači električne energije, što mnoge brine zbog troškova struje, posebno leti.

Potrošnja klima-uređaja po satu

Kao što smo rekli, potrebno je razlikovati dva načina rada – prvi je postizanje željene temperature, a drugi je održavanje željene temperature.

Potrošnja klima-uređaja po satu razlikuje se zavisno o tome postiže li klima željenu temperaturu, pri čemu radi maksimalnom snagom; ili održava željenu temperaturu pri čemu radi smanjenom snagom.

Uzmimo primer od klima-uređaja snage 3,5 kW.

Foto: Shuterstock

 

Potrošnja klima uređaja po satu bila bi:

1,2kW * 11,955 din/kWh = 14,34 dinara po satu pri postizanju željene temperature; 350W * 11,955 din/kWh = 4,18 dinara po satu pri održavanju željene temperature

Napominjemo da smo za cenu kWh uzeli obračun po jednotarifnom merenju u Plavoj zoni (351-1600 kWh) na dan.

Za vreme niže tarife ta cena pada.

Cene struje mogu da variraju u zavisnosti od tarifa i energetske efikasnosti uređaja, pa je važno uzeti u obzir spoljne i unutrašnje temperature kao i veličinu prostora koji klima-uređaj hladi.

Foto: Shuterstock

 

Preporučuje se postavljanje optimalne temperature kako bi se smanjila potrošnja električne energije, izbegavajući ekstremne podešavanja koja prisiljavaju uređaj na maksimalan rad.

Kako smanjiti potrošnju električne energije klima-uređaja?

Sada kada smo upoznati s načinom rada klima, možemo zaključiti koji su najbitniji faktori uštede elektične energije ovih uređaja:

Visok nivo energetske efikasnosti (A++ ili A+++) Temperatura podešena prikladno – Izuzetno niske ili visoke temperature rezultirat će neprestanim radom klima-uređaja maksimalnom snagom, ne postavljajte željenu temperaturu kao 18 stepeni.

Snaga klima-uređaja prikladna prostoru – Slabiji uređaji moraće duže vreme (ili neprestano) da rade na maksimalnoj snazi kako bi postigao temperaturu održavanja, za koju će ponovno morati da koristi više električne energije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!
Live TV

Srbija i Srpska pod opsadom! Gde je ubica policajca? Budi se šiptarski terorizam!

Ko je izvršio teroristički napad i ubio jednog policajca i ranio drugog. Ilegalni kanali svakako postoje, tu se valja sve i svašta. Postoji dosta crnih ruta na našim prostorima. Srbija više nije toliko bezbedna od terorista. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su advokat Nebojša Perović, bivši protivterorista Radomir Počuča i Avram Izrael, inženjer telekomunikacija.

18.07.2024

18:47

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra? (VIDEO)

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija