• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.08.2024

12:12

Na popularnim fakultetima u Beogradu i Nišu još ima slobodnih mesta: Brucoši mogu da se upišu i na budžet

Shutterstock/printscreen

Društvo

Na popularnim fakultetima u Beogradu i Nišu još ima slobodnih mesta: Brucoši mogu da se upišu i na budžet

Podeli vest

Svršeni srednjoškolci koji nisu uspeli da se u junu upišu na fakultet koji su želeli, a nisu razmišljali o drugoj opciji, imaju drugu šansu u septembru.

Na pojedinim popularnim fakultetima ima slobodnih mesta čak i na budžetu. Njih je, podrazumeva se, malo, posebno na Beogradskom univerzitetu. S druge strane, na fakultetima u Nišu koji su uglavnom popunjeni, ostalo je mesta i u septembarskom upisnom roku.

Godinama unazad kao popularni fakulteti među srednjoškolcima izdvajaju se beogradski Elektrotehnički fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Medicinski, Farmaceutski, Arhitektonski, Stomatološki, Ekonomski... Na njima, kako pokazuje praksa, sva mesta budu popunjena već u prvom upisnom krugu u junu. Ove godine je, na primer, ETF objavio na svom sajtu da je upis završen i da septembarskog kruga neće biti jer su mesta na oba smera popunjena.

Ista situacija je i na FON-u - drugog upisnog kruga nema. Ali, istraženo je na kojim fakultetima od gore navedenih ipak ima slobodnih mesta, kako budžetskih tako i samofinansirajućih. Ujedno je istraženo i koji popularni fakulteti u Nišu organizuju septembarski rok.

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Foto:  

Foto: Insajder

 

Univerzitet u Beogradu

Farmaceutski fakultet

Farmaceutski fakultet u Beogradu raspisao je konkurs za upis u prvu godinu integrisanih akademskih studija za školsku 2024/25 godinu. Prema podacima sa sajta, fakultet upisuje pet studenata na studijski program Farmacija - medicinska biohemija i pet studenta na studijski program Farmacija, akreditovanim na srpskom jeziku.

Na farmaciji nema budžetskih mesta. Svih pet su isključivo samofinansirajuća. Takođe, fakultet upisuje i šest studenata na studijski program Farmacija na engleskom jeziku. I oni su u statusu samofinansirajućih studenata.

Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet je godinama pun, pritom uvek daje dosta budžetskih mesta. Ove godine je raspisao konkurs za popunu slobodnih mesta na studijskom programu Ekonomija, poslovno upravljanje i statistika. Nije poznato, odnosno na sajtu nije objavljeno koliko ima slobodnih mesta. Kako je navedeno, u prvu godinu studija može da se upiše lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Pravo upisa imaju i naši državljani koji su srednju školu završili u inostranstvu u školskoj 2023/24. godini, a nisu mogli da nostrifikuju svoja srednjoškolska dokumenta do poslednjeg dana predviđenog za prijavu u prvom upisnom roku, kao i kandidati koji se upisuju na slobodna mesta po osnovu afirmativnih mera.

Foto: Insajder

 

Pravni fakultet

Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu raspisao je drugi konkursni rok za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija i to za čak 231 mesta u statusu samofinansirajućih studenata. Ima i budžetskih mesta - šest, ali isključivo za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2023/24. godini srednju školu završili u inostranstvu.

Medicinski fakultet

Na Medicinskom fakultetu je svake godine "krcato" s obzirom da doktori (ne svi) dobiju posao nakon diplomiranja, bilo kod nas, bilo u inostranstvu, ali u drugom upisnom krugu srednjoškolcima je na raspolaganju pet budžetskih mesta. Tu je, međutim, caka -- ovo se odnosi na za državljane Republike Srbije koji su u školskoj 2023/2024. godini stekli stranu srednjoškolsku ispravu.

Fakultet raspisuje septembarski krug za upis u prvu godinu Osnovnih akademskih studija medicine - sestrinstvo (diplomirana medicinska sestra) u trajanju od četiri godine. Za ovaj smer daje 20 samofinansirajućih mesta i šest budžetskih. Takođe, omogućen je dodatni upis i za lica koja konkurišu u okviru programa afirmativne mere upisa pripadnika romske nacionalne manjine i to pet budžetskih mesta, kao i tri mesta na budžetu za lica koja konkurišu u okviru programa afirmativne mere upisa lica sa invaliditetom.

Mašinski fakultet

Mašinski fakultet ima slobodnih mesta na oba smera. Na programu Mašinsko inženjerstvo preostalo je jedno samofinansirajuće mesto, dok je na studijskom programu Informacione tehnologije preostalo 13 samofinansirajućih mesta. Pisano je ranije o popularnom Mašincu koji zapravo i nije bio toliko tražen među srednjoškolcima, iako traje tri godine i skoro svi kandidati upišu prvu godinu na budžet. U prethodnih tri-četiri godine njegovo interesovanje je postalo veće.

Stomatološki fakultet

Stomatološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisaće na prvu godinu Integrisanih akademskih studija stomatologije dva studenta koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i to državljane naše zemlje koji su srednju školu završili u inostranstvu. Takođe, fakultet daje i 20 samofinasirajućih mesta za program na engleskom jeziku. Pravo učešća na konkursu imaju kandidati koji su stekli srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, i to: završenu gimnaziju ili srednju školu medicinskog usmerenja.

Foto: Shuterstock

 

Univerzitet u Nišu

Većina srpskih srednjoškolaca hrli na studiranje u Beograd. Ali, budući brucoši lakše mogu da upišu niške fakultete (barem tako pokazuje junski upisni rok) jer ima mnogo više mesta. Takva šansa im se nudi i u septembarskom roku jer je, kako pokazuju zvanični podaci, na njima ostalo više do 800 budžetskih mesta. Provereno je kakva je situacija na onim fakultetima koji su, barem u Nišu, najtraženiji.

Elektronski fakultet

Ukupno 1.091 mesto ostalo je za septembarski upisni rok na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu, a od toga je 826 mesta na budžetu, što je skoro 600 više u odnosu na broj mesta koja su kandidatima u drugom roku bila na raspolaganju pre deset godina. Koliko se situacija promenila za jednu deceniju pokazuje i podatak da je sada na Elektronskom fakultetu ostalo najviše bužetskih mesta za drugi upisni rok - 180, dok 2014. godine nije bilo slobodnih mesta na budžetu u septembru za one koji su se u junskom upisnom roku našli "ispod crte".

Medicinski fakultet

Na Medicinskom fakultetu su se ranije uglavnom sva mesta popunjavala u prvom roku. Sada je ostalo 55 slobodnih mesta na budžetu i 88 samofinansirajućih.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja

Drugu šansu kandidatima daje i niški Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja - ima 19 budžetskih i čak 100 mesta na samofinansiranju.

Pravni fakultet

Tek sedam budžetskih mesta u septembarskom roku nudi Pravni fakultet u Nišu. Nije mnogo, ali ako se pogleda trenutno stanje na Pravnom u Beogradu koji je "rasprodao" sva mesta, ni ovih sedam nije zanemarljivo.

Mašinski fakultet

Na niškom Mašinskom fakultetu ostalo je 71 slobodno budžetsko mesto, dok 67 ima na samofinansiranju.

Ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet u Nišu upisuje u prvu godinu osnovnih akademskih studija na studijski program Ekonomija dva studenta čije se obrazovanje finansira iz budžeta Republike Srbije u okviru Programa afirmativnih mera upisa osoba sa invaliditetom i tri studenta čije se obrazovanje finansira iz budžeta Republike Srbije u okviru Programa afirmativnih mera upisa državljana Republike Srbije koji su u školskoj 2023/2024. godini završili srednju školu u inostranstvu.

Takođe, fakultet daje i 33 samofinansirajućih mesta na studijski program Ekonomija koji traje tri godine.

Novosadski fakulteti

Ko želi, na primer, da studira tehničke nauke, a nije uspeo da se upiše na neki od beogradskih fakulteta, Univerzitet u Novom Sadu raspisao je Кonkurs za drugi upisni rok na prvu godinu osnovnih akademskih i strukovnih studija školske 2024/2025. godine, a Fakultet tehničkih nauka ima još slobodnih mesta - 89 na budžetu i 420 na samofinansiranju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?
Live TV

(VIDEO) Kolektivni Zapad u panici! Investitori rata uveliko razmišljaju o smeni Zelenskog! Ko će da vraća pare uložene u Ukrajinu?

Ruski marinci zarobili ukrajinske diverzante. Indijski premijer Modi posetiće Ukrajinu. Putin u poseti Azerbedžanu. Južna Koreja i SAD počele zajedničke vojne vežbe nuklearnog napada na Severnu Koreju. Hamas preuzeo odgovornost za bombaški napad u Tel Avivu. U emisji "Rat uživo" na ovu temu govorili su sociolog Ilija Kajtez i pilot pukovnik u penziji Milorad Đošić. Uživo u program javio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o prvom naoružanju Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

19.08.2024

21:45

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)
Live TV

Savez pravoslavaca i muslimana jedini put! Britanci zloupotrebili vehabizam!(VIDEO)

Vehabija Senad Ramović Becan proveo je godine u zatvoru, u samici. Kada je izašao iz zatvora ostao je jednako radikalan i u svima je video neprijatelje. On jeste likvidiran, ali nije likvidiran problem. Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su pukovnik specijalnih vojnih jedinica u penziji Srbobran Radić i Radomir Počuča, bivši protivterorista. Uživo u program putem vajber linka uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost.

19.08.2024

20:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)
Planeta

Bajden u suzama! Predao štafetu Kamali, a onda se obrušio na Trampa! (VIDEO)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden obratio se učesnicima Demokratske nacionalne konvencije u Čikagu, na kojoj bi trebalo da bude ozvaničena kandidatura Kamale Haris za predsednika. Bajden je pozdravljen četvorominutnim aplauzom i stajaćim ovacijama uz uzvike "Hvala Džo!" i transparente "Hvala Džo".

20.08.2024

08:30

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija