• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

24.12.2025

13:00

Najsočniji kafanski podvarak: 4 trika zbog kojih obara sa nogu - svi će pitati za recept

Shutterstock

Recepti

Najsočniji kafanski podvarak: 4 trika zbog kojih obara sa nogu - svi će pitati za recept

Podeli vest

Jelo koje odmah vraća uspomene na polagano kuvanje, tople domove i trpezu oko koje se svi okupljaju je kafanski podvarak.

Iako se lako sprema, podvarak traži vreme, jer upravo u dugom krčkanju i spoju kiselog kupusa, mesa i začina nastaje onaj bogat, pun ukus.

Pravi kafanski podvarak je snažan, mirisan i nekako još ukusniji kada prenoći, baš kao što se nekada služio uz svež hleb, kiselo mleko i čašicu rakije.

Sastojci:

Foto: Shuterstock

 

Priprema:

Ako je kupus previše kiseo, lagano ga isperite, ali ga nemojte potpuno ocediti – treba da ostane sočan. Meso iseći na veće komade, a slaninu na sitnije kockice.

U većoj šerpi ili zemljanoj posudi zagrejati mast. Ubaciti slaninu da pusti masnoću, pa dodati sitno seckan crni luk i dinstati dok ne omekša.

Ubaciti meso i kratko ga propržiti na jačoj vatri. Zatim dodati beli luk i paprike, pa sve brzo promešati.

Ubaciti kupus, lovor i biber i sjediniti sastojke.

Polako krčkati, doliti malo vode ili rasola, taman toliko da ne zagori. Poklopiti i kuvati tiho oko 2 sata, povremeno promešati.

Pred kraj skinuti poklopac i ostaviti da se smesa malo zgusne. Ako imate rernu, prebacite u pleh i zapecite 20–30 minuta na oko 200 stepeni.

Mali kafanski trikovi:

  • podvarak je najbolji sledećeg dana
  • masnije meso daje lepši ukus
  • odlično ide uz domaći hleb i kiselo mleko
  • može se dodati i dimljena kobasica za jaču aromu

Foto: Shuterstock

 
BONUS VIDEO


Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set