• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

11.09.2024

17:01

Hirurg iz Grčke boravi u Beogradu, oduševljen uslovima u Srbiji: "Privilegija je operisati u UKCS"

Shutterstock

Društvo

Hirurg iz Grčke boravi u Beogradu, oduševljen uslovima u Srbiji: "Privilegija je operisati u UKCS"

Podeli vest

Dr Marios Papudos, hirurg iz Grčke, trenutno boravi u Beogradu i ima samo reči hvale za Univerzitetski klinički centar Srbije.

Naime, dr Papudos je već dva dana u glavnom gradu gde je u UKCS održao predavanje o tehnikama laparoskopske operacije ingvinalne hernije (kile) i izveo tri operacije.

- Ovde su me doveli prijatelji. Dr Micić je moj dobar prijatelj, upoznali smo se u Atini gde je video kako radimo. Pitao me je da li bi bio voljan da dođem ovde i operišem. Velika mi je čast, privilegija i zadovoljstvo da budem ovde sa njim - istakao je dr Papudos.

Kaže da su  dva dana koliko je u Beogradu bila sjajna, da je bilo zabavno i posebno je pohvalio UKCS kao i iskustvo rada na takvom mestu.

- Bolnica je kompletno nova. Ovo iskustvo koje se dešava jednom u životu, raditi na ovakvom mestu. Imam osećaj kao da sam prvi  koji radi sa instrumentima, operaciona sala je nova i moderna i sve oko nas čini da nam žive boljim, lakšim - priča dr Papudos za Telegraf.

Tokom ova dva dana koliko je tu operisana su tri pacijenta. Laparoskopske operacije su izvedena na dva muškarca i jednoj ženi, a dr Papudos navodi da je operacija žene bila malo komplikovanija zbog razlike u anatomiji.

 

Foto: Shuterstock

Hirurzi/Ilustracija

Dr Dušan Micić, zamenik direktora Urgentnog centra UKCS kaže da se pacijenti koji su juče operisani, pripremaju za odlazak kući.

- Brže se pacijent oporavlja u postoperativnom periodu i kroz nekih nedelju dana, on je već spreman da se vrati redovnim zadacima - rekao je dr Micić, osvrnuvši se na prednosti laparoskopske tehnike.

Dr Papudos navodi da je interesantno to što stariji pacijenti malo bolje podnose ovu vrstu operacije. Naime, tokom laparoskopske operacije u pacijenta je upumpava vazduh da bi se napravio prostor za manevrisanje. Papudos kaže da mlađi ljudi postoperativno osećaju veću nelagodnost jer su njihova tela stegnutija i čvršća, te imaju subjektivni osećaj "kao da su bili u teretani, ko da su vežbali".

Za ova dva dana sa kolegama je razgovarao o "trikovima" i tehnikama za ovu vrstu operacije.  Srpski lekari su hteli da čuju i dobro ali i loše, o greškama i tome kako se one prevazilaze.

- Operacije smo radili korak po korak, da bi (kolege) imali putanju i vodič, ako mogu tako da kažem. Razgovarali smo, imali predavanje, jednostavno, ništa previše komplikovano - naveo je dr Papudos.

Otvoren za saradnju

- Zaista bih želeo. To je veoma i lepo i veoma lako za nas. Blizu smo, komšije smo, osećamo se kao kod kuće i hrana je ista - rekao je dr Papudos.

Dr Micić kaže da je dr Papudosa upoznao na jednom od kongresa nakon čega su nastavili saradnju.

- Ove godine smo kolege i ja bili na usavršavanju kod dr Papoudosa i tom prilikom se rodila ideja da proširimo saradnju sa ciljem edukacije i mladjih kolega u oblasti laparoskopskog resavanja kila. Obzirom na izgrađeni novi Klinicki centar Srbije koji je opremljen najsavremenijom opremom i koji ispunjava sve svetske standarde, organizovan je kurs u prostorijama Urgentnog centra, uz video prenos operacija, kako bi što veci broj lekara mogao da se upozna sa ovom tehnikom - rekao je.

Dodao je da je takođe prikazana je i nova laparoskopska tehnika koja do sada nije radjena u nasem centru, u kojoj nema ulaska instrumenata u trbuh, već se kroz kožu i potkožu pristupa mestu kilnog defekta. Ova tehnika omogućava brzi postoperativni oporavak, smanjenje postoperativnog bola i kraće vreme hospitalizacije.

- Što se tiče dalje saradnje, naravno u planu je nastavak usavršavanja i treninga lekara u oblasti laparoskopske hirurgije kila, u vidu organizovanih kurseva u našem centru - istakao je dr Micić.

Na kraju razgovora, Dr Papudos je još jednom istakao, da je veoma impresioniran UKCS ali i Beogradom. Poslednji put je bio u Beogradu pre sedam godina kao turista i kaže da se od tada mnogo toga promenilo na bolje.

- UKCS je jedinstvena, moderna bolnica koja ima sve što je potrebno i mislim da je privilegija raditi na takvom mestu. Ako me pozovu, ja ću doći - zaključio je dr Papudos.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35