• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

25.09.2024

14:11

Svetski mesec borbe protiv hematoloških maligniteta: Najvažnije su inovativne terapije i psihološka podrška

N.M.

Društvo

Svetski mesec borbe protiv hematoloških maligniteta: Najvažnije su inovativne terapije i psihološka podrška

Podeli vest

Povodom septembra, meseca borbe protiv hematoloških maligniteta, udruženje LIPA je odžali konferenciju na kojoj su govorili Prof. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju, UKC Srbije, Prof. dr Predrag Đurđević, direktor Klinike za hematologiju, UKC Kragujevac i Maja Marković, predsednica Udruženja LIPA.

LIPA, vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima se ove godine pridružuje svetskoj kampanji pod nazivom “Hajdemo otvoreno da razgovaramo”, gde je ova smela i motivaciona izjava nastala zbog potreba nas, pacijenata.

Godinu za godinom, Globalna anketa pacijenata, kao i anketa o kvalitetu života i lečenja pacijenata sa limfomom, HLL i MPN-om, pokazale su da se većina pacijenata i negovatelja suočava sa emocionalnim efektima uzrokovanim samom dijagnozom, lečenjem, kvalitetom nege, nedostatkom savremenih terapija.

 Prof. dr Darko Antić, direktor Klinike za hematologiju kaže da je na poslednjem preventivnom pregledu u njihovoj ustanovi bilo 500 pregleda.

- Da osmo odmah morali da reagujemo i pošaljem pacijenta u u Urgentni centar iz različitih razloga ne samo hematoloških, imali smo negde 8 odsto od tih 500 koji su došli na pregled odnosno 35. Da idemo dalje sa dijagnostikom, morali smo kod 11, 7 odsto pacijenata koji su se odazvali na preventivni pregled - kazao je dr Antić.

Oboleli kažu da im iskreni i otvoreni razgovori nakon teške dijagnoze mogu pomoći. Kako navode, iskreni razgovori između samih pacijenata, sa porodicom i prijateljima, razgovori sa njihovim medicinskim timovima, razgovori sa relevantnim institucijama koje donose odluke o dostupnosti terapija i predstavnicima istih, razgovori sa medijima.

Sve ovo u velikoj meri može pomoći u rešavanju emocionalnih problema, zabrinutosti i pomoći povezivanju pacijenata sa ostalim činiocima zdravstvenog sistema. Sve ovo može pomoći da ostali shvate šta pacijenti osećaju i verujemo da ćemo tako podstaći i izgraditi bolje odnose i podršku koju zaslužujemo.

Dr Antić navodi da je u toku pilot projekat u kome psihoterapeut koji je i sam pacijent daje psihološku podršku ostalim obolelima.

- Mi imamo mehanizme kako da pomognemo pacijentu kada je psihološko stanje u pitanju. Jedna naša pacijentkinja koja je po struci psihoterapeut zajedno sa nama organizuje pilot program u kome naši pacijenti u dvonedeljnim periodima imaju razgovore gde pokušavamo da na bolji način prihvate svoju borbu. Ovo su hronične bolesti, u pitanju je životni maraton i za njega treba snaga - navodi dr Antić.

Prof. dr Predrag Đurđević, Direktor Klinike za hematologiju, UKC Kragujevac kaže da se svakog dana pojavljuju lekovi za hematološka oboljenja koja se leče godinama.

- Hematologija se izvanredno brzo razvija, nije lako pratiti sav taj razvoj. Niti je lako sve novo primeniti. Država je svojim zalaganjem učinila da neke od inovativnih terapija budu dostupne i mi ih primenjujemo. Suština je dati pravi lek u pravom trenutku, pravom pacijentu. Jedino tako možemo da očekujemo adekvatan terapijski odgovor - kazao je Đurđević.

Maja Marković, predsednica Udruženja LIPA je navela da jedino zajedničkim delovanjem sa svim ostalim činiocima zdravstvenog sistema, institucijama koje donose odluke, medijima može doći do boljitka za pacijente.

Klinički tok pomenutih bolesti je izuzetno varijabilan, u rasponu od sporo rastućih (indolentnih) formi bolesti, koje ne zahtevaju lečenje, do formi koje brzo napreduju (agresivne) koje često mogu biti rezistentne na terapije.

Tokom poslednje decenije, došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenja. Uglavnom, razvoj novih (novih) ciljanih terapija ima poboljšane ishode lečenja za mnoge pacijente. Pored toga, sada postoje precizniji testovi koji mogu pouzdano definišu visokorizičnu bolesti i upućuju na izbor lečenja.

Udruženje, zajedno sa strukom, kontinuirano radi na tome da sve ovo bude što dostupnije pacijentima u Srbiji.

Kod bolesnika koji imaju agresivnu formu bolesti, neophodno uvesti najefikasniju terapijsku opciju za lečenje u svim linijama lečenja, naročito u prvoj liniji lečenja, kada su šanse da se spreči pojava relapsa i očuva kvalitet života, najveće, a imajući na umu činjenicu da se ovi maligniteti dijagnostikuju i kod mlađih i kod starijih pacijenata.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija